Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Kuchař a autor knihy Oheň a dým Hugo Hromas za sebou má pořady U stánku, Ze dvora či Hugova jízda Baskickem, a aktuálně jej diváci mohou sledovat v novince Streamu Kuchaři u ohně, kde společně s kolegou Zdeňkem Marcínem chystá recepty pod širým nebem. Na Televizeseznam.cz poběží během celých prázdnin.

Co vás láká na televizních pořadech?

Informace. Televize má obrovský potenciál vzdělávat, informovat, pomáhat lidem něco pochopit nebo se naučit. Vidět věci, které z nějakého důvodu jinak vidět a poznat nemůžeme. A opačný pól samozřejmě - úplně vypnout a smát se, až brečíte, nebo brečet jak želva u nějakýho dojáku.

Je podle vás možné prostřednictvím televizní obrazovky pozvednout gastronomii v českých domácnostech?

Mám za to, že se to děje. Televize má pořád u lidí velký kredit, myslím že třeba Zdeněk Pohlreich to tady parádně odpálil a jen se modlím, aby se před kamerou místo oblíbených celebrit objevovali další skvělí kuchaři, kteří umí mluvit a přesvědčit, a zároveň výborně rozumí problematice.

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?

Chleba s rajčaty, kuře v hrnci...já nejsem moc vybíravej. Miluju třeba dršťky a vnitřnosti obecně.

Je něco, co naopak nevložíte do úst?

Zjistil jsem, že hmyz. Byl jsem v Institutu Cervantes na přednášce o mexické kuchyni. Mexiko je obrovská země s úžasně pestrou a barevnou kulinární tradicí. Dá se říct, že město od města a provincie od provincie se liší. Když došlo na mravence a cvrčky, vyměknul jsem.

Experimentují v jídle Češi rádi?

Nedá se říct, že by si v experimentování kdovíjak libovali. Prostě sází na osvědčenou kvalitu...nebo nekvalitu. Ale časy se mění, a rozhodně se tady děje spousta skvělých věcí, právě díky tomu, že se Češi, hlavně ti mladí, otvírají světu a svět jim.

Jaký máte názor na show typu MasterChef?

Viděl jsem jen nějaké zahraniční, kde byl velký fokus na gastronomii a techniku přípravy, a kladly se nároky na schopnosti a znalosti. Někdo mi říkal, že v Česku to trochu ustrnulo na takovém „Velkém bratrovi“ s vařečkou. Řeší se, kdo je sympaťák, kdo je kráva, a co na to její přítel.

Sledujete ji? Šel byste do poroty?

Netuším, co bych dělal v porotě (směje se). Asi vtipkoval. A nesleduji, nemám televizi, viděl jsem jen jeden díl, když mi několik lidí napsalo, že se tam vařilo na ohni.

Reklama

Další články

Načítám