Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Kdo ví, co všechno se Blaženě Holišové (11. 7. 1930 – 7. 4. 2011) honilo hlavou, když jako vyučená švadlena sedávala za šicím strojem v oděvních závodech v Prostějově a v Brně. Jedno je jisté – v myšlenkách se musela zcela určitě zaobírat i divadlem.

Po čase se totiž nechala zapsat do dělnické přípravky, díky které se pak mohla přihlásit na herectví na vysoké škole. Na brněnskou JAMU se dostala bez problémů a čtyři roky po absolutoriu ji čekalo angažmá v pražském Národním divadle.

Filmový debut si odbyla poměrně výraznou rolí učitelky Andulky Novotné v psychologickém dramatu Škola otců (1957), kde si zahrála po boku Karla Högera (†67). Výraznou příležitost jí dal také režisér Otakar Vávra (†100) ve svém slavném historickém dramatu Kladivo na čarodějnice (1969). Obsadil ji do úlohy nevinné barvířovy ženy Marie, která byla mučením donucena přiznat se k čarodějnictví, za což ji stihl trest upálením.

Rázná ženská 

Její herectví bylo velmi civilní a autentické. Blažena Holišová začala rolemi křehkých dívek, ze kterých se postupně přehrála do postav zralých žen. Byla ideální představitelkou rázných venkovanek a rozšafných a energických manželek.

Dobu své největší slávy zažila v 70. a 80. letech, kdy se objevila v řadě dodnes populárních filmů a seriálů, mj. Můj brácha má prima bráchu (1975), Půl domu bez ženicha (1980), Pozor, vizita! (1981) či Jak básníkům chutná život (1987).

Nesmrtelná Francová

Ovšem největší popularitu jí přinesla postava Francové v Menzelově komedii Slavnosti sněženek (1983). V roli semetriky s prořízlou pusou, která neustále sekýruje svého muže, opravdu perlila. Však také její hlášky okamžitě zlidověly. Když myslivci chystali svou slavnost s kancem, pronesla: „To zas bude v álejích nablito…“, a když ji filmový manžel Rudolf Hrušínský (†73) naložil i s vnučkou na motorovou káru a vzal je kousek za vesnici, prohlásila: „To je dost, žes nás taky jednou vyvez, žes udělal něco pro rodinu."

Žila s otcem Hany Holišové

S Rudolfem Hrušínským jim to typově slušelo a filmové manžele si zahráli v pěti filmech. Jejím častým partnerem byl i Vladimír Menšík (†58), po jehož boku se objevila čtyřikrát.

Její skuteční manželé byli také dva. Prvním byl dirigent Evžen Holiš, se kterým se seznámila během svého působení v Brně. Když pak zamířila do pražského angažmá, manželství se rozpadlo.

Holiš se nakonec znovu oženil a stal se otcem herečky Hany Holišové (43). „Byla to první žena mého tatínka, ale osobně jsme se nikdy, bohužel, nesetkaly,“ uvedla Hana Holišová v České televizi.

Blažena Holišová se podruhé provdala za herce Valentina Knora (88). Ke konci života žila sama a pomáhal jí syn. Kdysi energickou herečku začalo ke stáru zlobit zdraví – měla velké problémy s pohyblivostí, k tomu ji trápila Parkinsonova choroba, a aby toho nebylo dost, přidal se i nepříjemný pád, při kterém si zlomila čtvrtý obratel.

Smrt pro ni byla nakonec vysvobozením. Nyní si připomínáme její nedožité 90. narozeniny.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám