Hlavní obsah
Článek

Oblíbený herec Svatopluk Matyáš (†90) odešel v pátek ráno do hereckého nebe. Charismatický představitel redaktora Holana z 30 případů majora Zemana se dožil úctyhodného věku.

Rodák z Radslavic na Přerovsku se původně vyučil řezníkem, protože jeho tatínek provozoval řeznictví, a tak se očekávalo, že bude pokračovat v rodinné tradici. Nakonec vystudoval ještě obchodní akademii a po ní se rozhodl, že půjde na medicínu. To mu z kádrových důvodů nevyšlo – zato mu ale vyšlo přijetí na pražskou DAMU, kterou absolvoval v roce 1956.

Jotidom i zakázaný rytíř „České Angeliky“

Matyáš se záhy stal vyhledávaným a oblíbeným hercem, a to i na televizních obrazovkách. Kromě Kamenného řádu, kde zářil jako Jotidom, vytvořil významné role i v seriálech Haldy (1972), Přátelé Zeleného údolí (1980) či Velké sedlo (1985). Velkou roli rytíře dostal v romantickém seriálu Ctná paní Lucie (1972), který si vysloužil přezdívku „Česká Angelika“.

Jenže vznikl v době postupující normalizace a hrubě se nelíbil tehdejšímu vedení ÚV KSČ. Gustáv Husák prý tehdy na stranickém sjezdu hřímal, že pracující lid žádnou českou Angeliku nepotřebuje. Seriál proto putoval do trezoru, a nakonec do skartace.

Démon alkohol ho málem zabil

Svatopluk Matyáš se sice dožil devadesátky, ale jen díky tomu, že se včas postavil démonu alkoholu. Kvůli práci hodně cestoval a celé týdny trávil sám bez manželky Věry a dcery Aleny.

Alkoholem řešil odloučení od milovaných i stres z práce. Není divu, že se brzy ozvaly první zdravotní problémy. A Matyáš se je rozhodl vyřešit radikálně. V lednu roku 1991 ze dne na den sekl s alkoholem a stal se z něj abstinent.

Zřejmě i proto se cítil mnohem lépe a udržoval se ve výtečné kondici až do pozdního věku. Ve společnosti byl usměvavým parťákem, který rád bavil své hereckými kolegy.

Vážné zdravotní potíže ho sužovaly až v posledních měsících. Zemřel ve spánku, v domově seniorů, kde pobýval jen krátce.

Reklama

Další články

Načítám