Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Smrt blízkého člověka vždycky zabolí a bolest je možná ještě mnohem intenzivnější, pokud si dotyčný zvolí dobrovolný odchod ze života. Jestliže jde navíc o známou osobnost, truchlí nejen rodina, ale i celý národ.

Českou veřejnost šokovalo oznámení, že 17. listopadu 2003 si sáhl na život vynikající klavírista, úspěšný country hudebník a miláček žen Jiří Brabec. Fenomenální muzikant a skladatel se zastřelil a nikdo nechápal proč. Byl necelý rok šťastně ženatý se zpěvačkou Šárkou Rezkovou (51), vychovávali spolu čtyřměsíčního syna Dominika (16) a profesně se mu dařilo, na co sáhl.

Proslavil se i v USA

Jiří Brabec vystupoval od roku 1958 se skupinou FAPS Orchestra (FAPS = Fakulta architektury a pozemního stavitelství), což byla jedna z prvních rockových kapel v tehdejším Československu. V roce 1966 spoluzaložil skupinu Country Beat, zaměřenou na moderní country hudbu, jejíž debutové album stejného názvu zaznamenalo obrovský úspěch.

Kapela, která na koncertech doprovázela Karla Kahovce (73) a Naďu Urbánkovou (81), se prosadila také v zahraničí – tleskali jí dokonce i v „Mekce country“ Nashvillu. I díky tomu se Brabec jako vůbec první Čech v historii stal v roce 1973 řádným členem prestižní americké asociace CMA (Country Music Association). A podařilo se mu také dostat do Československa některé známé zahraniční interprety, například George Hamiltona IV. či Moody Brothers.

Věčný hochštapler

Jaký byl tento nadaný hudebník v soukromí? Na první pohled to byl šarmantní, vždy nažehlený švihák s knírkem, upravenou kšticí a v perfektně padnoucím saku. Není proto divu, že byl nejen králem české country, ale i lvem salonů a dámských ložnic.

Zároveň se ale choval jako bohém a hazardér. Nedokázal udržet korunu. Vzhledem ke svým úspěchům měl být přitom za vodou, ale on si prý neustále půjčoval peníze a pořád někomu dlužil.

Vždycky, když se přihlásili věřitelé nebo se ozvaly další finanční potíže, věřil, že se situace nějak vyřeší. Ideálně dalším dluhem… A právě ty byly důvodem, proč se jednoho dne rozhodl pro sebevraždu.

Konec jako z hororu

Se zpěvačkou Šárkou Rezkovou se Brabec oženil v prosinci 2002. Byla to láska jako trám a oba kvůli ní zpřetrhali své předchozí závazky. Rezková ale netušila, že její muž zabředl do tak strašných dluhů, že už nevidí žádné východisko.

Závazky nashromážděné za celá léta mu postupně přerůstaly přes hlavu. Z jeho kamarádů se stávali nejdřív věřitelé a časem i nepřátelé. Rezková začala být ostražitější, až když viděla, že Brabec třeba trhá složenky, místo aby je zaplatil.

Čím dál častěji také mluvil o sebevraždě, ale ji nikdy nenapadlo, že by svá slova myslel vážně. Bohužel myslel… Jednoho dne se sebral, odjel z domova a na pronajaté chatě v jihočeském Božejově se zastřelil legálně drženou osmatřicítkou.

Nechal po sobě mladou vdovu, maličkého syna i děti z předchozího manželství. A dluhy v oficiální výši 11 miliónů korun. Druhého července by Jiří Brabec oslavil osmdesátiny.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám