Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Dnes je to přesně 104 let, co se britským rodičům v japonském Tokiu narodila herečka Olivia de Havilland. Většina ji zná jako křehkou Melanii Hamilton Wilkes z oscarového snímku Jih proti Severu z roku 1939. Sama de Havilland má do něžné křehotinky ale hodně daleko.

Sesterská rivalita

Olivia měla o rok mladší sestru Joan, ale sestry byly věčné rivalky. Svářily se údajně už v útlém věku o matčinu pozornost a Joan si dokonce nechala později změnit příjmení na Fontaine, aby se od sestry distancovala. Vztahům neprospělo ani to, když byly sestry v roce 1941 nominovány na Oscara ve stejné kategorii. Fontaine tehdy sestru porazila. Nebyly schopné se dohodnout ani na matčině léčbě rakoviny a jejich spory trvaly až do smrti Fontaine v roce 2013.

Nenaplněná milostná touha

De Havilland natočila celkem sedm filmů s hercem Errolem Flynnem a tvořili velmi okouzlující filmový pár. Po dekádách spekulací a ve věku 92 let herečka konečně přiznala, že s hercem sdíleli milostnou emocionální aféru. Trvala ovšem na tom, že jejich milostné touhy nebyly nikdy naplněny. Když se poznali, Flynn byl ženatý, ve svých pamětech ovšem přiznal, že byl do své kolegyně beznadějně zamilovaný.

Melanii si málem nezahrála

Ačkoliv se zdá, že se pro ikonickou roli Melanie v Jihu proti Severu narodila, málem ji nedostala. Její tehdejší šéf Jack Warner totiž preferoval, aby zůstala u romantických rolí po boku Flynna, které jí podle něj šly nejlépe. Nakonec se s jeho manželkou dohodla, že si k filmu může „odskočit“.

Nebála se říct ne

V roce 1941 podala Olivia žalobu na společnost Warner Bros., která si nárokovala prodloužení spolupráce s herečkou o půl roku. Tím dle de Havilland porušila již domluvenou smlouvu, ale společnost se oháněla její absencí v průběhu tvorby pro jiná studia. Soudní tahanice trvaly dva roky a Olivia nemohla po tu dobu hrát. Soud nakonec vyhrála a nastolila úplně nová pravidla pro najímání herců v Hollywoodu.

Soukromý život

Olivia se provdala až v roce 1946 za válečného veterána a novelistu Marcuse Goodriche, s nímž měla syna Benjamina. Rozvedli se v roce 1953. O tři roky později se provdala za editora francouzských novin Paris Match Pierra Galantea a přestěhovala se do Paříže, kde sídlí dodnes.

S Galantem se rozešla v roce 1962, ale dalších šest let žili společně v jednom domě, kde vychovávali dceru Gisele. Rozvod dovršili v roce 1979, ale zůstali si blízcí. Galante žil naproti přes ulici a Olivia se o něj starala, když bojoval s rakovinou plic, které podlehl v roce 1998.

Hereččin syn Benjamin se narodil s Hodgkinovou chorobou. V roce 1991 podlehl srdeční nemoci, kterou mu léčba choroby způsobila. Bylo mu 42 let a zemřel tři týdny před svým otcem.

Herečka nadále setrvává v Paříži a stále poskytuje rozhovory, ovšem preferuje, aby ji u toho nikdo nenatáčel ani nefotil. Nechce tím prý odvádět pozornost od své tvorby.

Reklama

Další články

Načítám