Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Mimořádně pohledný herec se svého času zapsal do srdcí většiny ženského publika, takže pokud byste se zeptali své maminky či babičky, co jim říká jméno Svatopluk Matyáš, nejspíš by vám odpověděly: „Jó, zamlada to byl velký fešák…“

Matyáš natočil na 180 filmů a bezpočet televizních inscenací a seriálů – viděli jsme ho např. ve filmech Nebeští jezdci (1968), Akce Bororo (1973), Případ mrtvých spolužáků (1976), Hodina pravdy (1977) aj. Největší slávu zažil po roce 1975, kdy v televizním seriálu Kamenný řád vytvořil postavu Jotidoma.

Tak mu dodnes říkají kamarádi, a dokonce prý i náhodní kolemjdoucí, kteří ho poznávají. Mimochodem, tuto slavnou ságu si můžete od začátku července připomenout na obrazovkách ČT3. Proslavil se také jako představitel redaktora Holana ze seriálu Třicet případů majora Zemana.

Svatopluk Matyáš ztvárnil také množství rolí na divadelních prknech v Ostravě, Olomouci či Hradci Králové. Jak sám jednou řekl: „Hrál jsem Romea, Richarda III. a všechno mezi tím.“

Rodinná tradice zavazuje

Narodil se 18. října 1929 v Radslavicích na Přerovsku. Protože jeho otec provozoval řeznictví a hospodu, Matyáš chtěl původně navázat na rodinnou tradici a vyučil se řezníkem. Nakonec vystudoval ještě obchodní akademii a po ní se rozhodl, že půjde na medicínu. To mu z kádrových důvodů nevyšlo – zato mu ale vyšlo přijetí na pražskou DAMU, kterou absolvoval v roce 1956.

Matyáš se záhy stal vyhledávaným a oblíbeným hercem, a to i na televizních obrazovkách. Kromě Kamenného řádu vytvořil významné role i v seriálech Haldy (1972), Přátelé Zeleného údolí (1980) či Velké sedlo (1985).

Rytíř se nelíbil Husákovi

Velkou roli rytíře dostal v romantickém seriálu Ctná paní Lucie (1972). Byl to dobrodružný příběh ze středověku s velkorysou kostýmní výpravou, který byl natočen v autentických exteriérech českých hradů. A jak už to tak v těchto příbězích bývá, šlo v něm o krásnou pannu, o moc a rytířskou čest, takže seriál si záhy vysloužil přezdívku „Česká Angelika“.

Jenže vznikl v době postupující normalizace a hrubě se nelíbil tehdejšímu vedení ÚV KSČ. Gustáv Husák prý tehdy na stranickém sjezdu hřímal, že pracující lid žádnou českou Angeliku nepotřebuje a středověcí trubadúři by měli vyklidit prostor hrdinům socialistické práce. Seriál šel proto do trezoru, a nakonec do skartace. Údajně nebyl odvysílán ani jeho poslední díl. Koniášové byli úspěšní – když ho po roce 1989 hledali v TV archivech, nenašla se po něm ani stopa.

Ze dne na den řekl „dost“

I Svatopluk Matyáš zažil rub slávy. Doma měl manželku Věru a dceru Alenu, ale kvůli práci musel hodně cestovat a celé týdny býval sám. Protože jeho tvář všude znali, vždycky mu rádi nalili. Alkohol mu pomáhal řešit odloučení od rodiny i pracovní stres. Jenže po mnoha letech popíjení začal pociťovat zdravotní problémy.

Lékař mu tehdy poradil, že musí začít u sebe. Herec proto v lednu 1991 s pitím ze dne na den sekl, a alkoholu se od té doby už nedotkl. Zřejmě i proto je pořád v dobré kondici a neztrácí humor. Jediné, co ho trápí, jsou nohy, což ale vzhledem k jeho věku není až tak neobvyklé.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám