Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Frances Ethel Gumm není nijak zvlášť známé jméno, ale o Judy Garland (†47), která by dnes slavila narozeniny, slyšel snad každý. Zařadila se mezi nejlepší a nejúspěšnější herečky vůbec, a kromě toho proslula i jako vynikající zpěvačka. Její soukromý život však nebyl jednoduchý, najdeme v něm drogy, pokusy o sebevraždu i několik ztroskotaných manželství.

Ambiciózní matka

Na počátku kariéry tlačila Judy do herectví její matka Ethel Gumm. Jako bývalá tanečnice ve varieté toužila, aby všechny její dcery byly herečkami, ale u Judy se projevil talent úplně jiných rozměrů. Bohužel se na ní ale matčin tlak nepěkně podepsal.

Už jako dítě kvůli práci hodně cestovala, matka jí prý podávala prášky na spaní už od deseti let. Garland později označovala svou matku jako “skutečnou Zlou čarodějnici ze západu“, podle jedné z postav filmu Čaroděj ze země Oz, v němž se jako děvče proslavila.

Když pak ve 13 letech podepsala smlouvu se studii MGM, bedlivě střežili její váhu a stravu. Často jí prý jídlo odpírali a Judy hladověla. Nezdravý vztah ke svému tělu měla pak po celý život.

Tvrdá dřina a drogy

Šéfové při natáčení herce tehdy často tlačili až za hranice jejich sil. Judy pracovala i 18 hodin denně, šest dní v týdnu. Aby ji udrželi při vědomí, údajně jí podávali metamfetamin, aby pak usnula, pro změnu prášky na spaní.

Zoufalá touha po lásce

Navzdory zkušenostem se sexuálním obtěžováním Garland zoufale toužila po lásce. Vdala se pětkrát. Poprvé už v 19 letech, v čemž se jí matka a studia snažily zabránit. Manželství se skladatelem Davidem Rosem však trvalo pouhé tři roky. V 19 letech údajně podstoupila potrat, který byl v té době ilegální. V zájmu kariéry ji k němu měla donutit matka a studia.

S druhým manželem, režisérem Vincentem Minnellim, měla herečka dceru Lizu. Manželství zkrachovalo údajně kvůli Minnelliho náklonnosti k mužům.

Se třetím manželem, podnikatelem Sidem Luftem, měla děti Joeyho a Lornu. S Luftem ale prvně otěhotněla, než byli svoji, a tak ji donutil jít na potrat. Byl v té době ženatý s jinou a ve své biografii později přiznal, že toho hořce lituje. Po rozvodu Garland tvrdila, že ji manžel napadl, což Luft popřel.

Napadnout ji měl i čtvrtý manžel, herec Mark Herron, za nějž byla provdaná pouze několik měsíců. I on upřednostňoval muže, jak se nakonec ukázalo.

Naposledy se Garland vdala krátce před smrtí. Mickey Deans byl jejím manželem pouhé tři měsíce, než ji našel mrtvou v koupelně. Zůstal věrný její památce a nikdy se znovu neoženil.

Milující i chybující matka

Možná proto, že sama neměla s matkou zdravý vztah, měla herečka komplikovaný vztah i s vlastními dětmi. Její syn Joey ji popsal jako milující matku, která kvůli drogám dělala spoustu chyb.

I její dcery měly problémy se závislostmi. Liza byla v léčebně minimálně dvakrát. Kvůli alkoholu i drogám. Lorna zápolila se závislostí na drogách, a nakonec i ona skončila v léčebně.

První pokusy o sebevraždu

Traumatické dětství a celoživotní závislost na drogách se na Judy tvrdě podepsaly. Luft ve své knize Judy and I popsal, že jeho žena brala stimulanty a prášky na hubnutí. Byla prý přímo posedlá svou postavou a neschopná práce, pokud nebyla pod vlivem prášků. K těm přibyly další léky na její poporodní deprese.

V roce 1950 ji vyhodili ze studií MGM a Judy se dvakrát pokusila o sebevraždu. Poprvé byla vdaná za Minnelliho a její deprese přispěly k rozvodu. Ve druhém případě, už vdaná za Sida Lufta, se pokusila podříznout si hrdlo, ale ten ji včas našel. V průběhu jejich třináctiletého manželství se podle Lufta pokusila zabít dvacetkrát.

Tragický konec

Ke konci kariéry přišla Garland o slávu i peníze. Dle mladší dcery byla bez domova a podporovala ji starší dcera Liza, která byla stále více populární. Paradoxně byla Judy na sklonku života velmi šťastná a nadšená z pátého manželství.

Judy Garland zemřela 22. června 1969 na předávkování.

Herečka od 18 let podstupovala psychiatrickou léčbu, od elektrošoků po psychoanalýzu. Byla velkou bojovnicí a nikdy se nevzdávala. Měsíce před smrtí se pokusila o comeback v Londýně. Ačkoliv její show byly vyprodané, kritici byli nemilosrdní. Návrat na scénu byl popsán jako největší fiasko její kariéry a věří se, že i to výrazně ovlivnilo její psychiku.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám