Hlavní obsah
Článek

Tato zpěvačka s nezaměnitelným sametovým altem, v jejímž repertoáru jsou především balady, swingové a jazzové písně a šansony, patří ke stálicím naší hudební scény už víc než 50 let. A není snad posluchače, který by neměl rád její hity Ty mi smíš i lhát, Mít svůj kout, Zázemí, Rád, či duety Kéž jsem to já s Karlem Gottem (†80) a Takový nejsi s Karlem Zichem (†55).

Nejlíp jí bylo u prarodičů

Hudbu a zpívání má rodačka z Brna zkrátka v genech - její otec byl dirigentem symfonického orchestru a matka operetní zpěvačka. Nicméně Jitka Zelenková (73), která v pátek slaví sedmdesátiny, vyrůstala od pěti let u prarodičů v Rakovníku.

„Táta usoudil, že mi tam bude nejlíp,“ zmínila zpěvačka v jednom rozhovoru. „Měl pravdu. Dědeček pracoval na dráze, babička byla v domácnosti… prožila jsem díky nim nádherné, čisté dětství, jaké už neexistuje.“

Vystřelila vzhůru jako raketa

Jako jedenáctiletou si ji k sobě vzala matka, ale po dvou letech se Jitka Zelenková přestěhovala k otci do Poděbrad, kde zůstala až do své plnoletosti. V té době už začala zpívat na čajích a šlo jí to náramně. Vyhrála také celostátní soutěž Talent 67 a zabodovala i na festivalu amatérských zpěváků v Jihlavě. Proto není divu, že hned po maturitě získala angažmá v divadle Rokoko, kde vystřídala Martu Kubišovou (81).

Na pódiu se Zlatým slavíkem

V roce 1973 přišla nabídka, která se neodmítá – vystupovat jako doprovod Karla Gotta. Zelenková u něj ale nebyla jen sboristkou. Mistr, který si cenil její vysoké profesionality, jí dopřával volnost a nechával ji dělat i sólové projekty. Spolupráce s mnohonásobným Zlatým slavíkem a Orchestrem Ladislava Štaidla trvala 14 let.

Zničující vztah

Zpěvačce se daří i na sólové dráze, ovšem v soukromí moc štěstí neměla. Točila se kolem ní spousta mužů, ale tím osudovým byl ženatý kapelník Ladislav Štaidl (75). Zelenková jeho rodinné zázemí respektovala a nechtěla mu rozbíjet manželství.

A přestože dobře věděla, že jejich vztah nemá žádnou perspektivu, hudebníka milovala a trápila se kvůli němu celých 11 let. Vztah také držela celou dobu v tajnosti a zřejmě by tomu tak bylo doposud, nebýt toho, že ho později sám Štaidl zmínil ve své vzpomínkové knize.

Nenaplněné emoce zpěvačka vyzpívala ve svých písních Zázemí, Ty mi smíš i lhát a Smůla. Všechny vycházejí z jejích osobních zkušeností a odrážejí různé epizody v jejím vztahu se Štaidlem. Snad i proto se tak povedly.

Ach, ty vlasy…

Zpěvačka umí stárnout s elegancí a vypadá pořád náramně. I proto čelí občas dotazům, jestli chodí na plastiky. Její recept je mnohem prostší – dobrá genetika, dobré stravování a hlavně pohyb.

A také se cítit dobře. „Jak se člověk cítí, podle toho i vypadá,“ míní Zelenková. Jediné, s čím bojuje celý život, jsou prý její kudrnaté vlasy, které podědila po předcích. Přejme jí proto, ať jsou nepoddajné kučery její jedinou starostí.

Reklama

Další články

Načítám