Hlavní obsah
Článek

V bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Strahově proběhla zádušní mše za Evu Pilarovou (†80). Zpěvačka zemřela 14. března, vzhledem k pandemii koronaviru se konalo poslední rozloučení jen za účasti manžela Jana Kolomazníka a hrstky nejbližších. Ve středu 3. června se s ní rozloučili kolegové, přátelé a fanoušci.

Zpěvaččiny ostatky přivezl vůz, zlatou urnu pak do baziliky přenesl vdovec.

Mezi smutečními hosty nechyběly sestry Boromejky, které o zpěvačku v posledních dnech pečovaly, či ministr kultury Lubomír Zaorálek, jenž na Pilarovou vzpomínal jako na moudrou ženu. Vedle něj zasedla herečka Jiřina Bohdalová.

Rozloučení se účastnili také Leona Machálková, Monika Absolonová, Hana Zagorová s manželem Štefanem Margitou, Vojtěch Dyk a Tatiana Vilhelmová nebo Pavel Vítek s Janisem Sidovským.

Dalibor Gondík ministroval, mši zahájil houslista Pavel Šporcl skladbou Ave Maria.

Píseň Ave Maria zazpívala také Monika Absolonová, zpíval i operní pěvec Adam Plachetka. Za umělce promluvil Vojtěch Dyk.

Závěrem z reproduktoru zazněla píseň Pilarové Jesu Domine.

Eva Pilarová navždy odešla do hudebního nebe.

Eva Pilarová bojovala se zdravotními potížemi poslední dva roky. V roce 2018 si doma při nešťastném pádu zlomila rameno a stehenní kost, zranění ji následně upoutalo na lůžko a musela podstoupit také reoperaci.

V říjnu 2019 šla zpěvačka znovu na sál, šlo o plánovaný zákrok na ledvině. Poté začala mít problémy s lymfou a musela být upoutána na nemocniční lůžko.

Pilarová zemřela v Domově svatého Karla Boromejského v Praze, kde se léčila. Poslední hodiny strávila v objetí svého muže Jana Kolomazníka, kterému sestry dovolily být s manželkou, i přes zákazy navštěvovat kvůli tehdejšímu nouzovému stavu podobná zařízení.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám