Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) musela v kauze testování roušek Nely Slovákové ubrat ze svého radikálního odmítnutí. UTB původně uvedla, že s testováním roušek s aktivním stříbrem nemá nic společného, i když se Slováková oháněla jejím razítkem. Jak vyšlo najevo, na dokumentu se skutečně podílel jeden ze zaměstnanců, ale proti pravidlům univerzity. Ta se s ním rychle rozloučila.

Nela Slováková (34), která před pár týdny rozjela prodej roušek s aktivním stříbrem - jak avizuje na svých stránkách, minulý týden sdílela na sociální síti dokument z měření látky, z níž jsou roušky vyrobené. Podle toho mělo být testování provedeno na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.

Ta se od dokumentu distancovala s tím, že „protokol z měření nevznikl na základě žádné oficiální objednávky evidované v systému univerzity a není oficiálním dokumentem“, později, po prošetření okolností vzniku dokumentu, UTB uvedla, že došlo k pochybení jednoho ze zaměstnanců. S tím byl následně rozvázán pracovní poměr.

„Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně prošetřila okolnosti ohledně protokolu z měření, který měl být údajně vydán Fakultou technologickou prostřednictvím Ústavu fyziky a materiálového inženýrství dne 6. 4. 2020 a který se objevil na sociálních sítích. S politováním konstatujeme, že v této souvislosti došlo k pochybení zaměstnance UTB, jehož jednání bylo v hrubém rozporu s etickým kodexem univerzity i s platnými vnitřními normami. S dotyčným zaměstnancem byl k dnešnímu dni rozvázán pracovní poměr,“ uvedla univerzita v pátek 17. dubna na sociální síti.

Vyjádření Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

Slováková rovněž učinila prohlášení prostřednictvím sociální sítě. „Fakt, že UTB zpochybnila pravost mnou zveřejněného protokolu, mě překvapil stejně, a možná ještě víc než vás. Protokol mi byl poskytnut společností, která pro Neonky, s.r.o. (firma Slovákové - pozn.) roušky vyrábí a odpovídá za jejich kvalitu. (...) Já ani společnost Neonky s.r.o. jsme na zadání měření a jeho zpracování neměly nejmenší vliv,“ napsala.

Dále uvedla, že „protokol z měření nebyl nepravdivý, měření na UTB opravdu proběhlo, a to způsobem a s výsledky, které jsou v protokolu z měření zachyceny“. „Podařilo se nám také zajistit prohlášení zpracovatele protokolu z měření, který jeho pravost potvrzuje,“ napsala ke sdíleným materiálům.

Vyjádření Nely Slovákové (posuňte šipkou vpravo)

Za problém Slováková považuje „vnitřní spor mezi UTB a jejím zaměstnancem“, chyba podle ní není na straně její firmy ani společnosti, která jí roušky dodává.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám