Hlavní obsah
Článek

Před vyprodaným sálem si kapela Chinaski ještě nějakou dobu nezazpívá. Nyní frontman kapely Michal Malátný hraje jen ve zkušebně, nebo maximálně vystupuje v komorním prostředí a svá vystoupení streamuje. Už před měsícem před vypuknutím pandemie nemoci Covid-19 si vyzkoušel režim, který zakrátko nastal, a vystoupil pouze pro jednoho člověka. Členové kapely Chinaski kývli na prosbu Klubu nemocných cystickou fibrózou a zúčastnili se ojedinělého projektu s názvem Koncert pro jednoho. Malátný společně s kapelou hrál pro šestadvacetiletou Kristýnu Altovou z Náchoda.

„My jsme zažili neuvěřitelné koncerty, hráli jsme v Hollywoodu pod palmami, ve vězení, na sjezdovce, v podpalubí, ale koncert pro jednoho člověka jsme zatím nedělali. A bylo to bezvadný, moc nás to bavilo,“ řekl po skončení zatím posledního Koncertu pro jednoho frontman Chinaski Michal Malátný.

Cystická fibróza je vzácné a dědičné onemocnění, nejvíce napadá dýchací a trávicí ústrojí. Dospělí pacienti se mnohdy potýkají se spoustou zdravotních problémů a omezení. Často jsou závislí na podpoře rodiny a blízkých. „Aby měl pacient co nejlepší kondici, musí několikrát denně inhalovat a brát nejrůznější prášky. To mu umožní žít co nejdelší dobu. Jakákoliv návštěva míst s vyšší koncentrací lidí jej ohrožuje na životě. Proto jsme rádi, že jim projektem Koncert pro jednoho můžeme zprostředkovat životní zážitky,“ říká za Klub CF ředitelka Simona Zábranská a aktuálně doplňuje, že omezení, kterými se nyní kvůli koronavirové pandemii musí řídit lidé po celé zemi, velmi připomínají standardní doporučení pro jejich pacienty. „Běžně je jim doporučováno nosit roušky ve zdravotnických zařízeních a na místech se zvýšeným výskytem lidí. Pokud se dostanou do kontaktu se stejně nemocným, musí dodržovat dvoumetrový odstup. Kapesní desinfekce je běžnou součástí pohybu mimo domov,“ vysvětluje.

V České republice žije přes 660 lidí trpících tímto genetickým onemocněním, kteří kvůli své nemoci běžně nezažívají atmosféru koncertu v klubu či sportovní hale. Díky tomuto projektu si může několik těchto pacientů zvolit své oblíbené interprety, kteří pro ně vystoupí v soukromí. Do projektu se kromě Chinaski zapojil písničkář Tomáš Klus či folková kapela Devítka.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám