Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Za svá slova, kterými se oháněl před pár dny po prvním opatření vlády kvůli koronaviru, to Jan Hrušínský od řady lidí pořádně schytal. Principálovi Divadla Na Jezerce se nelíbil zákaz kulturních akcí, který nazval likvidací divadel, a spolu s tím se o nemoci vyjádřil jako o lehké chřipce.

Po pár dnech, kdy má nyní celé Česko omezení volného pohybu, se rozhodl za své výroky omluvit. „Vážím si každého člověka, který prezentuje svůj názor slušnou formou a je připraven za něj nést odpovědnost. Je mi teď jasné, že jsem v nesprávný čas použil nesprávná slova, která mohou být použita jako zbraň. V situaci, kdy i stát, respektive jeho představitelé, tvrdili, že v případě koronaviru o nic vážného nejde, jsem použil příměr o „lehké chřipce“. S ohledem na všechny nemocné a na ty, kteří se o ně starají, se za svůj rychle vyřčený výrok omlouvám,“ uvedl herec a ředitel divadla.

Každý den přibývá nemocných a řada známých osobností se na sociální síti rozhodla děkovat nejen lékařům, ale i hasičům, policistům nebo prodavačům, kteří jsou denně hodiny na nohou. „V kontextu dnešní situace si uvědomuji jeho nepatřičnost. Chtěl bych zdůraznit, že v souvislosti s mým facebookovým prohlášením vychází každý den nespočet článků, jejichž obsah se v drtivé většině nezakládá na pravdě a dovídám se o nich až jako každý jiný čtenář. Titulky vytržené z kontextu jsou určeny k větší čtenosti a tím k ovlivnění veřejného mínění. Jsem si vědom odpovědnosti za slova, která jsem napsal. Nevyjadřoval jsem jimi strach o sebe, ale o své zaměstnance a spolupracovníky,“ pokračoval ve své omluvě Hrušínský, který sám před lety stál na tenké hranici mezi životem a smrtí.

„Všechno v posledních letech posuzuji optikou politické situace v naší zemi - také z obavy, že bychom mohli přijít o svobodu, která je pro mne stejně drahá jako moje zdraví. Věřte mi, že vím, o čem mluvím, protože jsem si před pěti lety sám na smrt sáhnul. Chápu, že tohle není jediný úhel pohledu, a přestože je pro mě důležitý, budu se snažit ho nepokládat za jediný možný. V první řadě přeji všem pevné zdraví a hodně sil. A všem, kteří jste budovali své firmy stejně dlouho jako já - nebo déle, přeji, abyste současnou situaci přežili,“ dodal Hrušínský.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám