Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Nezhoubné zvětšení prostaty neboli benigní hyperplazie prostaty (BHP) je jedním z nejčastějších problémů tohoto mužského orgánu. Ve věku zhruba 60 let se s tímto onemocněním potýká až 60 % mužů. S rostoucím věkem toto procento výrazně stoupá. Zvětšená prostata s sebou nese řadu zdravotních rizik.

Prostata roste spolu s věkem a poklesem testosteronu

Prostata se zvětšuje kvůli tomu, že v ní dochází k nadbytečnému množení až přemnožení jejich vlastních buněk. Na toto přemnožení mají velký vliv věk a úbytek mužského hormonu testosteronu. U zdravého mladého muže kolem 20 let věku je prostata velká zhruba jako vlašský ořech. Vlivem působení hormonů a spolu se zvyšujícím se věkem ale často dochází k jejímu zvětšení, které následně způsobuje mnoho problémů. Více informací o potížích s prostatou získáte na www.urotest.cz

prof. MUDr. Miloš Broďák, Ph. D. o prevenci onemocnění prostaty

Správné fungování prostaty je provázané s hladinou testosteronu v krvi. Produkce tohoto mužského hormonu spolu s postupujícím věkem klesá. Spolu s poklesem hladiny testosteronu se objevují i další obtíže jako je přibírání na váze, pokles sexuální touhy, nervozita, náladovost nebo problémy s erekcí. Zároveň s poklesem testosteronu také často stoupá hladina estrogenu neboli ženského hormonu. Tato hormonální nerovnováha může rovněž přispívat k BHP.

Foto: ALFA MEDIMEDIA, s.r.o.
Zjistěte stav vaší prostaty pomocí dotazníku www.UROtest.cz

Není to pouze časté chození na toaletu

Zvětšená prostata utlačuje močovou trubici, což vede k problémům s močením. Těmi hlavními jsou nutnost častého močení, včetně opakovaného nočního močení (nykturie), neschopnost se při močení úplně vyprázdnit, oslabený proud moči nebo oddálený začátek močení. Na tyto obtíže se nabalují další jako je vyčerpanost a únava kvůli častému vstávání nebo nervozita spojená s neustálou potřebou močení, která narušuje běžný život.

Zvětšenou prostatu je třeba léčit, protože všechny tyto příznaky se s časem pouze zhoršují. Pokud je zvětšená prostata dlouhodobě neléčená, mohou se objevit závažné komplikace jako například akutní záněty prostaty, močové trubice nebo močového měchýře. Více informací o prostatě naleznete na www.urotest.cz

Foto: istockphoto
Prohlídka u praktického lékaře nezabere mnoho času. Podrobnosti o vyšetření se dozvíte na UROtest.cz

Testujte svoji prostatu pravidelně

Je důležité nepodceňovat prevenci prostaty a chodit k praktickému lékaři na preventivní prohlídky alespoň jednou za dva roky. Také je možné si pomocí UROtestu vyšetřit prostatu z pohodlí domova. UROtest je dotazník, jehož otázky jsou mezinárodně schválené pro diagnostiku obtíží spojených s onemocněním prostaty a dolními močovými cestami. Výsledek UROtestu odhalí jaká je kondice prostaty a jak postupovat dále. V případě návštěvy urologa je dobré UROtest vzít s sebou. Ušetří se čas při stanovení správné diagnózy.

Další články

Načítám