Hlavní obsah
Článek

Český olympijský výbor informoval, že v pátek ráno v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích zemřela česká sportovní legenda Dana Zátopková (†97). Na atletku a bývalou světovou rekordmanku v hodu oštěpem vzpomínají i známé osobnosti.

Jan Saudek (88) přidal na svůj instagramový profil snímek z focení s paní Zátopkovou a k němu napsal: "Dana Zátopková. Pravá legenda. Uvidíme se zase příště. S nejhlubší slovanskou poklonou, Jan Saudek."

Svá slova obdivu přidal i moderátor České televize Jan Smetana: "Váš životní optimismus byl pro mě inspirací. Děkuji, bylo mi ctí."

Honza Musil (56) na svém facebookovém profilu vzpomínal na její neustálý úsměv na rtech: "Dana Zátopková zemřela. Odešla v krásném věku a myslím si, že tu zanechala řadu krásných otisků, a hlavně hodně smíchu, který byl pro ni typický."

Slovy obdivu nešetřil ani Roman Šebrle (49), který zveřejnil krásnou vzpomínku: "Odešla vždy usměvavá a za každých okolností příjemná legenda sportu. Vždy jsem se v její přítomnosti dobře cítil a je mi to velmi líto. Dano, pozdravuj tam nahoře Emila."

Legenda českého sportu získala v roce 1952 zlatou medaili v Helsinkách, o osm let později ještě olympijské stříbro v Římě. Dvakrát se stala mistryní Evropy a byla mnohonásobnou českou šampionkou. Po ukončení závodní kariéry se věnovala trénování. Svého manžela, slavného běžce Emila Zátopka, přežila téměř o dvacet let.

Reklama

Další články

Načítám