Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Fandové nedají na tohoto kulaťoučkého chlapíka v lacláčích dopustit, protože vše, co zpíval, mu šlo rovnou od srdce. Michala Tučného (11. 1. 1947 – 10. 3. 1995) vzali na milost dokonce i zarytí odpůrci country music – každý zná jeho největší hity Poslední kovboj, Blízko Little Big Hornu, El Paso, Rovnou, tady rovnou, Šlapej dál, Nečekej už dál, Pověste ho vejš, Báječná ženská, Cesty toulavý, Tam u nebeských bran, Všichni jsou už v Mexiku nebo Snídaně v trávě.

A nejspíš mezi námi není nikdo, kdo by si je občas nezanotoval nebo nezazpíval u táboráku.

Jak známo, Michal Tučný byl původní profesí prodavač, ale k hudbě ho to táhlo už od dětství. Uměl hrát na klavír a na kytaru a ve 14 letech hrál na bicí ve školní dixielandové kapele. Nejdřív sice koketoval s bigbítem, ale pak se našel v country.

„Country je vše, co mám rád," říkával zpěvák, kterého k tomuto hudebnímu žánru nasměrovala jedna z jeho prvních velkých lásek, o 13 let starší zpěvačka Eva Olmerová (†59). Právě ona ho také naučila zpívat srdcem i správně artikulovat a frázovat. A pít...

Jeden hit za druhým

Zlomový pro něj byl rok 1969, kdy ho Jan Vyčítal (†77) přibral do kapely Greenhorns. Zajímavé je, že Tučný chtěl zpočátku zpívat výhradně anglicky. Nakonec se - i vzhledem k postupující normalizaci - nechal přesvědčit a souhlasil s češtinou.

A tak se v jeho repertoáru objevily známé americké tradicionály převedené do českého jazyka. Po určité době nastaly mezi členy kapely neshody, které vygradovaly v roce 1974, kdy Tučný od Greenhornů odešel, a založil vlastní skupinu Tučňáci. Jenže Tučňáci se ani nestačili rozkoukat na scéně a rozpadli se. Tučný pak přešel k Fešákům a také s nimi nazpíval řadu hitů převzatých z americké country.

Báječná ženská po jeho boku

V roce 1980 založil Tučňáky podruhé, tentokrát s textařem a hudebníkem Zdeňkem Rytířem (†69). Tehdy dosáhl kariérního vrcholu – jeho písně hráli v televizi, a v rozhlase měl dokonce vlastní pořad.

Při jednom posezení na chatě pro něj Rytíř přebásnil americkou country píseň Goodhearted Woman, a na svět tak přišla kultovní Báječná ženská: „Mám alespoň ze svého pohledu senzační ženu, která se mnou vydržela velmi mnoho let. A tuto píseň napsal Zdeněk Rytíř přesně na naši rodinu,“ prozradil Michal Tučný v jednom rozhovoru. Nicméně nejen z téhle písně čiší upřímnost, kvůli které ho lidé měli tak rádi.

Zpěvák se do své ženy Marty se zamiloval v roce 1971 - prý na první pohled. Manželství, které pak uzavřeli, bylo šťastné a přervala ho až jeho smrt. Vychovali dvě dcery: Gabrielu z Martina předchozího vztahu, a Michaelu, která dnes občas vystupuje s otcovými bývalými kapelami a zpívá jeho písně.

Věčný bohém

Rodinnou pohodu kalil jen fakt, že bohémský život si na Tučném vybíral postupně daň. Zpěvák vždycky rád a hodně jedl a pil, a to i navzdory prodělané žloutence. V roce 1975 mu prasklo tlusté střevo a postihl ho těžký zánět pobřišnice.

Zdravotní problémy, kvůli kterým pak začal nosit své proslavené lacláče, ho trápily po zbytek života. Byl často hospitalizován a prodělal i řadu operací. Přesto se ale pořád snažil koncertovat a nahrávat.

Pár let před smrtí se odstěhoval natrvalo na chalupu do jihočeských Hoštic, které známe z Troškových filmů Slunce, seno… Zde se jeho zdravotní stav pomalu zlepšoval. Pak ale udeřila rakovina jater, která ho nakonec přemohla.

Král české country je pochován na hoštickém hřbitově. Jeho hrob nepřehlédnete - zdobí ho žulový pomník ve tvaru velkého klobouku. Legendární Poslední kovboj nás sice před 25 lety opustil, ale jeho písně žijí stále.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám