Hlavní obsah
Článek

Honorární konzulkou karibského ostrovního státu Haiti v České republice se stala topmodelka Petra Němcová (44). Na svých stránkách to ve čtvrtek uvedla tamní rozhlasová stanice Kiskeya.

Českou krásku do funkce ve středu uvedl haitský ministr zahraničních věcí Laurent Lamothe. Modelčiným úkolem podle něj bude podporovat ekonomické zájmy Haiti v Česku. Petra už slíbila sehnat osm miliónů dolarů (150 miliónů korun) pomoci a své jmenování označila za velkou čest.

Petra jezdí do haitské metropole Port-au-Prince od roku 2007 na pozvání hip-hopové hvězdy Wyclefa Jeana. Teď se stala první osobností, kterou haitské úřady jmenovaly do funkce honorárního konzula. V příštích dnech mají následovat další, uvedl ministr.

Chudou karibskou zemi před dvěma lety zasáhlo silné zemětřesení, které si vyžádalo 150 až 300 tisíc obětí.

Neméně tragickou přírodní katastrofu jen s velkým štěstím přežila v roce 2004 Petra v Thajsku. Pobřeží Indického oceánu v jihovýchodní Asii tehdy zasáhla ničivá vlna tsunami a zabila asi 200 tisíc lidí. Mezi nimi byl i modelčin tehdejší přítel, fotograf Simon Lee.

Petra, která se z utrpěných zranění naštěstí zotavila, poté založila nadaci Happy Hearts Fund. Ta pomáhá dětem, jež při tsunami nebo zemětřeseních přišly o rodinu.

Reklama

Další články

Načítám