Hlavní obsah
Článek

Joaquin Phoenix (49) získal svého prvního Oscara za roli Jokera ve stejnojmenném snímku. Fenomenální výkon mu zajistil nejen zlatou sošku, ale i obrovské uznání. Když ale Phoenix při přejímání ceny děkoval za to, že jej někteří v místnosti přijali zpátky mezi sebe, dobře věděl, o čem mluví. S oscarovým hercem totiž nebyla vždy snadná spolupráce. Podívejte se na tragédie, které ho v životě potkaly.

Boží děti

Joaquinova rodina byla členy nechvalně proslulého kultu Božích dětí a jeho rodiče John Lee a Arlyn byli dokonce misionáři, kteří šířili svou alternativní víru. To je zavedlo až do Jižní Ameriky, kde se také na čas usídlili. Rodina neměla žádné příjmy, a tak prý děti musely žebrat při kázáních. Podle Joaquinova staršího bratra Rivera žili v té době v „díře, kde nebyl ani záchod.“

Život v chudobě

Rodina ze sekty vystoupila v roce 1979, jen čtyři roky po Joaquinově narození, a přestěhovala se zpátky do Spojených států. Ani tam na ni ale žádné štěstí nečekalo. Herec několikrát charakterizoval období dospívání jako život v chudobě. Museli dokonce žít na ulici nebo přespávat v autě. Když už měli střechu nad hlavou, všech sedm členů rodiny, rodiče a pět dětí, sdílelo pouze jednu místnost.

Tragická smrt bratra

Byla to právě snaha vydělat nějaké peníze, aby měla rodina co do úst, co přivedlo Joaquina a jeho bratra Rivera k herectví. Role se jim postupně začaly více než vyplácet.

Na Halloween roku 1993 tehdy devatenáctiletý Joaquin vyrazil s partnerkou, bratrem Riverem a sestrou Rain do známého klubu Viper Room v Los Angeles. Právě toho večera se River předávkoval směsí heroinu a kokainu, zvanou speedball. Joaquin byl tím, kdo bratrovi přivolal záchranku, telefonát byl později zveřejněn v médiích a přehráván opakovaně dlouhou dobu po Riverově skonu. Po smrti bratra, kterému vzdal hold i v děkovné řeči na Oscarech, se Joaquin na rok herecky odmlčel.

Alkohol a drogy

Vrátil se v plné síle a dostával stále zajímavější role. Ovšem život ve světle reflektorů není zadarmo. Do role Johnnyho Cashe v oscarovém snímku Walk the Line se Phoenix vžil možná až příliš. Stejně jako legendární country zpěvák, jehož představoval, našel i Joaquin zalíbení v alkoholu a drogách. Role mu vynesla nominaci na Oscara, ale také skončil v léčebně.

Projevy šílenství?

V roce 2008 prohlásil, že končí kariéru a stane se rapperem. Celé divadlo mělo být součástí propagace nového dokumentu I´m still here, ale většina lidí si tehdy myslela, že se herec dočista zbláznil. Především po bizarním rozhovoru v show Davida Lettermana. V těchto letech s Phoenixem nebyla vůbec lehká spolupráce a dle vlastních slov se často choval jako „nevděčný parchant“. Naštěstí se ale zmátořil.

Ani jedna z tragických životních událostí herce neporazila. Ačkoliv se někteří diví, že je po tom, co všechno prožil, vůbec ještě příčetný, dokázal Joaquin Phoenix navzdory osudu vyšplhat až na herecký vrchol.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám