Hlavní obsah
Článek

V týdnu by oslavila 75. narozeniny jedna z nejtalentovanějších a nejpůvabnějších českých hereček Klára Jerneková. Pamětníci si ji spojují hlavně s postavou nešťastné princezny Pampelišky, která se má proti své vůli provdat za bohatého hispánského prince, a nakonec ji, slabou a nemocnou, odfoukne podzimní vítr jako chmýří z pampelišky.

Film na motivy divadelní hry Jaroslava Kvapila natočila v roce 1967 Čs. televize. Díky jemné dívčí postavě a půvabným gestům seděla Jernekové role této křehké krásky jako ulitá.

Její další nepřehlédnutelnou postavou byla naivní služtička Rozálie z oblíbeného seriálu Byli jednou dva písaři (1972).

Herečka si během natáčení postěžovala, že ji trápí nějaké to kilo navíc, a režisér Ján Roháč (†48) proto rozhodl, že když chce hubnout ona, budou povinně hubnout všichni. Jenže při spoustě jídla, které měl štáb k dispozici, to prostě nešlo. Jerneková byla nakonec ráda, že si vůbec drží váhu a oba protagonisté, Jiří Sovák (†79) a Miroslav Horníček (†84), přibrali dokonce bezmála 10 kilogramů.

Osudová zlatá kaplička

Jerneková byla dcerou divadelní herečky Jiřiny Stránské (†86) a režiséra Karla Jerneka (†92). Paradoxní je, že její život mohl skončit předčasně už v kojeneckém věku. Jako čtyřtýdenní miminko byla s matkou na procházce na Žofíně, když tu se rozezněly sirény, které ohlašovaly nálet.

Matka se s ní utíkala schovat do krytu na Karlově náměstí, ale někdo jí poradil, ať se schovají v Národním divadle, které bylo ostatně mnohem blíž. Tato rada jim oběma zachránila život, protože kryt na Karlově náměstí dostal tehdy přímý zásah, který téměř nikdo nepřežil.

Lásku k divadlu získala až na gymplu

„Už odmalička mi říkali cizí lidé, že budu dělat divadlo. Já jsem však chtěla tančit. Hlavně proto, že to nedělal ani tatínek, ani maminka. Lásku k divadlu jsem získala až v Hellichovce – v Nerudově gymnáziu, kde byl dramatický soubor…“ zmínila Jerneková v jednom z rozhovorů.

Přihlásila se na DAMU a hned po absolutoriu - v pouhých 21 letech - získala angažmá v Národním divadle. Záhy se o ní začalo mluvit a psát jako o nejnadanější pražské herečce; někteří ji dokonce přirovnávali ke slavné divadelní hvězdě Haně Kvapilové (†46), mimochodem manželce autora hry Princezna Pampeliška.

Z naivek se Jerneková postupně přehrála k velkým charakterním postavám a excelovala i v komediích. V Národním divadle působila až do roku 2000.

Zabila ji samota, deprese a alkohol

Na scéně ND se Jerneková seznámila i se svým budoucím manželem Josefem Čápem (†55), kterému v roce 1971 porodila syna Filipa (48). Vztah se ale nakonec rozpadl a stejně neslavně skončilo i hereččino druhé manželství.

Postupně se jí přestávalo dařit i na jevišti, a nakonec dostala z divadla vyhazov. Pád z hereckých výšin a strmý ústup ze slávy řešila jako mnoho jiných lidí – prášky a alkoholem. Zaháněla tak deprese a pocit opuštěnosti. Spousta lidí ji navíc zneužívala a tahala z ní peníze.

Klára Jerneková zemřela 31. července 2003. Sousedé, kteří ji neviděli vycházet tři dny z bytu, zavolali policii a ta ji našla ležet na podlaze bez známek života a s rozbitou hlavou. Smutný konec krásné princezny Pampelišky…

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám