Hlavní obsah
Článek

Není tajemstvím, že Česko Slovensko má talent není první soutěží, kde zabodoval fenomenální tanečník ze středoasijského Kyrgyzstánu Atai Omurzakov (21).

Na jaře postoupil do finále v ukrajinské obdobě této talentové show a loni se dostal mezi nejlepší účastníky v ruské soutěži Minuta slavy. Po tomto úspěchu mladého tanečníka přijal tehdejší prezident Kyrgyzstánu Kurmanbek Bakijev, který mu slíbil dvoupokojový byt v hlavním městě Biškeku.

„Celá země, celý Kyrgyzstán i já osobně jsme ti fandili. Všechny nás spojil pocit hrdosti,“ řekl mu tehdy.

Hlava státu Ataie přijala loni 29. března. Týden na to v Biškeku vypukly krvavé bouře, při nichž zahynuly desítky lidí. Prezident nejprve uprchl z metropole a nakonec i ze země. S prezidentem bohužel pro Ataie zmizely i jeho sliby.

Půl roku poté se tanečník kyrgyzským médiím svěřil, že se jeho sociální situace příliš nezměnila. Nová vláda se podle serveru Limon.kg k závazkům té předchozí nehlásila a na byt už si nikdo nevzpomněl.

„Ani jsem nijak nenaléhal a nevnucoval se. Mnoho lidí se mi snažilo pomoct, vše ale zůstalo při starém,“ svěřil se tehdy novinářům. Tanečník nejednou popisoval chudobu, v jaké musel s matkou žít v 60tisícovém městě Karakol na severu země. Jeho situaci snad nadobro změní 100 tisíc euro, které vyhrál v neděli večer.

Související témata:
Kyrgyzstán

Reklama

Další články

Načítám