Hlavní obsah
Článek

Letošní vánoční svátky jsou sice na sněhovou nadílku chudé, ale o to víc si ji diváci mohou užít v kinech. Norsko-švédsko-český film Amundsen, který se točil z velké části v Praze a okolí, totiž ukazuje příběh nejznámějšího polárního badatele všech dob na jeho výpravách, kde o sníh rozhodně nouze nebyla.

Dobrodružné drama, ve kterém mohou pozorní diváci rozpoznat například pražskou Náplavku nebo palác Žofín, natočil režisér Espen Sandberg. Ten má za sebou už například snímek Kon-Tiki o Thoru Heyerdahlovi, za nějž získal nominaci na Oscara nebo Zlatý globus, či poslední Piráty z Karibiku s podtitulem Salazarova pomsta.

„V celé střední Evropě nenajdete krásnější lokace na natáčení. Štáby jsou tady na zahraniční produkce zvyklé, jednotlivé profese jsou perfektně připravené a profesionální. Například kostýmy výtvarnice Michaely Horáčkové Hořejší mají světovou úroveň,“ vysvětlil režisér, který do filmu obsadil například britskou herečku Katherine Waterston, ale v menších rolích také třeba Vojtěcha Kotka nebo Jiřího Macha.

„Hrál jsem člena Amundsenova týmu, mechanika Karla Feuchta, který měl důležitou úlohu při ztroskotání jeho letadla na jedné z výprav. Scénář byl skvěle napsaný, neuvěřitelně obrazotvorný a jdoucí po trendu současné filmařiny - podívat se někomu pod pokličku a neglorifikovat ho,“ řekl Kotek.

Nadšená ze spolupráce s norskou produkcí byla i zmíněná kostýmní výtvarnice Michaela Horáčková Hořejší. „Na nabídku jsme kývla okamžitě. Ještě donedávna byly pro kostýmní výtvarníky, designéry a architekty koprodukční spolupráce spíš nedostupné. A my jsme přitom pro zahraničí dobrými partnery nejen kvůli ceně, ale i díky naší kreativitě. Ale už se to pomalu mění,“ je ráda manželka Michala Horáčka s tím, že vše skvěle klapalo.

„Norové mají fajn smysl pro humor, podobný styl přemýšlení jako my, a hlavně se chovají velmi pěkně. Všechny na place brali jako rovnocenné partnery,“ svěřila se autorka všech kostýmů ve filmu včetně kožešinových obleků ze sobů nebo mongolských psů na polárních výpravách Amundsena.

Snímek Amundsen o norském polárním badateli Roaldu Amundsenovi, který jako první člověk na světě dosáhl jižního pólu, je v českých kinech od 26. prosince.

Reklama

Další články

Načítám