Hlavní obsah
Článek

Hodný Petr Máchal to v oblíbené pohádce s Čerty nejsou žerty (1984) nemá vůbec jednoduché. Musí čelit hned několika protivníkům najednou – chamtivé maceše Dorotě, podlému správci i arogantnímu kaprálovi. Až díky přátelství s dobrosrdečným čertem Vraníkem zvaným Janek se mu podaří dojít ke správnému pohádkovému konci, kdy zvítězí dobro a láska a zlo je po zásluze potrestáno.

Režisérovi pomohli školáci

Režisér Hynek Bočan (81) o natáčení řekl, že práce s čerty pro něj byla zbrusu nová zkušenost. Proto se ze všeho nejdřív obrátil s žádostí o pomoc na svého syna, který učil na základní škole.

Jeho žáci mu měli nakreslit, jak má takový správný čert vlastně vypadat. Kostyméři a maskéři pak skutečně vycházeli z dětských kreseb. Režisérovi také hodně pomohl představitel Lucifera Karel Heřmánek (72), který se do role vládce pekel vžil natolik, že se jím na place skutečně stal.

A režisér mu nechal volnou ruku. Mimochodem, původně se zvažovalo, že by nejvyššího pekelníka mohl ztvárnit Miloš Kopecký (†73) či Jiří Sovák (†79).

Láska na place?

Konkurzu na roli princezny Angelíny se zúčastnily také Ivana Andrlová (59), Dagmar Patrasová (63) a Zlata Adamovská (60). Nakonec ji získala Dana Bartůňková (62). Její hodnou sestru Adélku ztvárnila neherečka Monika Pelcová (53), pro kterou to byla jediná filmová role.

Hlas jí propůjčila Naďa Konvalinková (68), což Pelcová chápala – přiznala, že vyrůstala v Olomouci a měla příliš „kratky zobak“. Během natáčení se prý zamilovala do představitele Petra Máchala Vladimíra Dlouhého (†52), což ale popřela. Podle ní se jen kamarádili.

V pekle páchly brambory

Pokud byste chtěli vidět filmové lokace na vlastní oči, Máchalův mlýn najdete nad rybníkem Komorník u obce Střehom poblíž Sobotky. Schody, které vedly do pekla, spatříte na skalním hradě Sloup, vstup do pekla leží u zříceniny Rotštejn v Klokočských skalách a princezna Adélka zpívala Petrovi u okna žaláře na hradu Kost.

Pohádkové peklo se točilo v podzemním pískovcovém labyrintu zvaném Pekelné doly mezi obcemi Velenice a Svitava na Českolipsku. Tehdy ho měla zabraný sovětská armáda, která v něm skladovala brambory. Štáb je nechal vyvézt a zasypat pískem, protože neskutečně páchly. Místo je dnes oblíbeným cílem motorkářů i pěších turistů.

Duchapřítomný Vraník

Při natáčení šlo i o holý život, a nebýt představitele Vraníka Ondřeje Vetchého (57), mohlo dojít k tragédii. Jeden z čertů, kterého hrál Jan Bubeník (†53), totiž málem uhořel. V podzemí, kde se točily scény z pekla, bylo poměrně chladno (pouhých 12 stupňů), a tak se někteří čerti zahřívali u ohně.

Na rukou a na nohou měli chlupy udělané z koudele a právě ta se na Bubeníkovi vznítila. Od hořících nohou chytil vzápětí i jeho čertovský kabát. Herec zpanikařil, ale jediný Ondřej Vetchý zachoval duchapřítomnost a okamžitě zareagoval.

Díky bojovému umění, které ovládal, kolegu znehybnil a oheň na něm uhasil. Zachránil mu tak život. Mimochodem, jiskry propálily na několika místech i plášť samotného vládce pekel.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám