Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Já s tebou žít nebudu, Marie, Zatím hodně pus, A Deus, Andělská, Čert ví proč – to je jen skromný výčet z bohatého písňového repertoáru královny české folkové scény Zuzany Navarové (18. 6. 1959 – 7. 12. 2004).

Křehká zpěvačka s příjemným hlasem byla ve svém žánru bezkonkurenčně nejlepší; navíc se vždycky dokázala obklopit skvělými muzikanty. Tím, že rádia její písně prakticky vůbec nehrála, se zpěvačka trápit nemusela. Nejdůležitější pro ni byl stejně kontakt s publikem. A to ji milovalo. Však také její koncerty byly vždycky vyprodané. Bohužel, nyní si připomínáme 15 let ode dne, kdy nás navždy opustila.

Klavír, nebo kytara?

Rodačka z Hradce Králové chodila v dětství do hudební školy, kde se učila hrát na klavír. Jenže pak si u kamarádky vyzkoušela hru na kytaru a okamžitě jí bylo jasné, že to je ten pravý nástroj.

Otec, který byl hudebním redaktorem, její vkus příliš nesdílel, ale Zuzana si šla za svým. Rodiče také postavila před hotovou věc, že po maturitě odejde do Prahy a bude studovat španělštinu a češtinu na FFUK. A zároveň se chtěla věnovat i muzice.

Fanoušci ji milovali

Pro její budoucí hudební kariéru bylo klíčové, že se na jednom studentském mejdanu seznámila se Zdeňkem Vřešťálem a Vítem Sázavským. Necelý rok poté – v roce 1981 – založili společně kapelu Nerez. Na naší scéně šlo o naprostý unikát, který si okamžitě získal početnou fanouškovskou základnu.

Chválou nešetřila ani kritika. Skupina bodovala na festivalech Vokalíza a Porta, vydala i LP desky a vystupovala také v zahraničí. Kapela Nerez se sice v roce 1994 rozpadla, ale Navarová se nebála vykročit na samostatnou cestu. Začala spolupracovat mj. s kolumbijským písničkářem a kytaristou Ivánem Gutiérrezem, se kterým založila skupinu Koa, v jejímž repertoáru byly písně v různých jazycích, mj. v romštině, španělštině či kečuánštině.

Manželství s Kubáncem neklaplo

Navarová byla vždycky svá. Kamarádi na ni naprášili, že v batůžku nenosila mobil, ale dalekohled a atlas ptáků. Nebyla to ale žádná puťka, ráda se napila a nevyhýbala se ani tabáku.

Milovala latinskoamerické rytmy a za inspirací jezdila na Kubu. Z tohoto karibského ostrova si nakonec přivezla i manžela Luíse de Tejadu. Vdávala se až ve čtyřiceti, ale manželství dlouho nevydrželo. Temperamentnímu Luísovi život v Česku nevyhovoval a rozhodl se, že bude žít ve Španělsku.

Místo alkoholu zelený čaj

Navarová se o svém soukromí nikdy moc nešířila, takže když po jeho odjezdu zásadně změnila svůj životní styl – propadla cvičení tai-či, pití zeleného čaje a začala chodit s ostříhanými vlasy -, kolegové a známí si mysleli, že jde jen o ženské rozmary a o změnu image.

Netušili, že zpěvačka svádí boj s rakovinou a cirhózou jater. O tom, že je vážně nemocná, věděli tehdy jen její nejbližší. Svým posluchačům rozdávala Zuzana Navarová radost až do konce. Z posledního koncertu odjela rovnou do nemocnice, odkud se už nevrátila.

Související témata:

Další články

Načítám