Hlavní obsah
Článek

Kdo by neznal legračního chlápka s kulatými brýlemi, který nosí na hlavě tralaláček, na krku šátek, a má poněkud dlouhé vedení, takže každá debata s ním je zdrojem mnoha nedorozumění?

Oblíbený komik Felix Holzmann napsal celou řadu skvělých scének, a i když se může zdát, že mnohé byly dílem okamžité improvizace, není to pravda – všechny texty i dialogy měl vypracované do nejmenšího detailu.

Chudák pokladní

Jednou z jeho nejslavnějších scének je Včera, dnes a zítra, kdy si jde jako divák zakoupit vstupenky na komedii Včera, dnes a zítra, a nebohá pokladní v podání Ivy Janžurové (78) mu zaboha nedokáže vysvětlit, že v kině vysílají také film V sobotu večer a v neděli ráno.

Zrovna tato scénka se prý v jeho hlavě zrodila doslova bleskovou rychlostí. Holzmann zaslechl v televizi název filmu, odběhl do vedlejšího pokoje a za dvacet minut se vrátil s kompletním scénářem, na kterém už pak nezměnil ani slovo. Jako perfekcionista trval také na tom, aby mu Janžurová správně nahrávala, a tak si s sebou herečka vzala do kabinky pro jistotu tahák, aby nic nepopletla.

Do obchodu se nehrnul

Felix Holzmann (8. 7. 1921 – 13. 9. 2002) vystudoval původně obchodní školu a jeho otec doufal, že jednou převezme rodinný podnik: velkoobchod a maloobchod s potravinami a pražírnu kávy.

Jenže tady padla kosa na kámen. Syn dával přednost divadlu, jeho velkými vzory byli Vlasta Burian a dvojice Voskovec-Werich, a tak se nakonec vydal za svým snem. Ostatně, ve finále by neměl ani co přebírat. Obchod jim nejdřív zrekvírovali Němci a pak komunisté.

Vystupoval i s Gottem

Největší popularitu zažil Holzmann v 70. a 80. letech, kdy se stal hvězdou mnoha televizních estrád a silvestrovských pořadů. K jeho oblíbeným „nahrávačům“ patřili František Budín (95), Viktor Maurer (†78) či Milan Neděla (†62). Po jeho boku se ale objevil například i Karel Gott (†80). V roce 1985 se dočkal vlastního televizního pořadu Humoriády Felixe Holzmanna; několikrát dostal i nabídky hrát ve filmech, ty ale vždycky odmítl.

Zahaleno tajemstvím

Jako natvrdlý, přitom ale výborně glosující a v jalové debatě vesměs vítězný outsider bodoval také u diváků v Německu – český komik byl totiž německé národnosti a němčinu ovládal perfektně. Po jeho smrti se objevily také informace, že za druhé světové války sloužil v německém wehrmachtu, a po válce proto strávil rok v sovětském zajetí. Nicméně k těmto zprávám chybí potvrzující dokumenty.

Druhý domov našel v Německu

Holzmann byl dvakrát ženatý, s první ženou Evou měl dceru Irenu. Rodina žila zpočátku velmi skromně. Když se začal postupně prosazovat, manželka nesla nekonečné dny odloučení velmi těžce a trpěla depresemi, které ji v roce 1970 dohnaly k sebevraždě.

Jeho druhou ženou se pak stala o 25 let mladší německá zpěvačka Bärbel Greif, za kterou se přestěhoval do Německa. Vystupoval s ní v místních TV pořadech a bavili také cestující na zaoceánské lodi. Oblíbený komik zemřel na selhání srdce v německém Chemnitzu. Pochován je ale v milovaných Litoměřicích, ve kterých strávil velkou část života.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám