Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Tento obraz patřil k nejoblíbenějším dílům Karla Gotta (†80). Ještě před deseti lety byl zpěvák přesvědčen, že ho nikdy neprodá. Dnes se ale mistrova verze Mony Lisy od Leonarda da Vinciho dostala do dražby.

Vyvolávací cena obrazu, který zpěvák vytvořil v roce 2001, byla stanovena na 350 000 korun. Jeho konečná cena nakonec překonala veškerá očekávání. Dnes odpoledne byl obraz vydražen na pražském Žofíně, a to za bezmála dva miliony korun.

„Sběratelskou atraktivitu díla jistě dále umocní fakt, že bylo použito na titulní straně knihy Karel Gott; Obrazy aneb proč je pro mě důležité malovat, z roku 2002. Gott nebyl jen výborným hudebníkem, ale byl obdařen i značným výtvarným talentem, díky němuž se mu malba stala celoživotní vášní,“ zněl popis v aukčním katalogu.

Gottova malířská tvorba po jeho skonu stoupla na ceně. Loni bylo dílo z roku 2004 s názvem Oldřich Nový a Anny Ondráková vydraženo za 1 400 000 korun.

Související témata:

Další články

Načítám