Hlavní obsah
Článek

Když se před ním objeví úkol pózovat před objektivem fotoaparátu, přestane být Jan Šťastný (58) věrný svému příjmení. „Rád bych řekl, že je pro mě focení zábava, ale přiznám se, že asi nutné zlo. Fotím se nerad. Jednak nejsem spokojený sám se sebou, ale hlavně jsem si to nepřetavil v herecký výkon. Focení je spíš trauma,” uvedl herec známý ze seriálů Vyprávěj či Krejzovi.

Když byl ale oslovený stát se součástí projektu, který pomáhá těžce postiženému chlapci Marku Ferencovi, a společně s dalšími osobnosti zpropagoval charitativně-osvětovou kampaň „Mrkej a pomáhej“, tak neodmítl. „Jelikož focení je traumatizující zážitek, tak aby to bylo něco, abych to podstoupil, tak to musí být něco. A to je přesně tento případ.”

Šťastný se rozhodl být součástí pomoci těžce nemocnému dvanáctiletému chlapci. Ten ve svých osmi letech onemocněl závažnou neurologickou poruchu - dosud málo známým locked-in syndromem. Jeho syn Ondřej je v podobném věku, ve kterém onemocněl právě Marek. „Fantasie kumštýřská je bezbřehá. Něco takového se může stát komukoliv a člověk neví dne ani hodiny. Vnímám to všechno se strachem. Ta konfrontace je dost napřímo, protože Ondrovi je 8 let a to nebezpečí číhá na každém rohu,” říká.

Během focení jsme se ptali herce, jestli u svého nejmladšího syna vypozoroval, že by zdědil jeho umělecké vlohy. „Myslím, že ty se projevují tak jako u každého dítěte. Ondra je lehce exhibicionistické dítě, ale myslím si, že to nemá po nás. My se ženou to v sobě nemáme. Ondra se rád předvádí a to přirozené komediantství tam pozorovatelné je,” říká.

Jan Šťastný nebyl jedinou osobností, která podpořila bohulibý projekt. Spolu s ním se v ateliéru vystřídali kolegové Kristýna Leichtová, Dana Morávková, Denisa Pfauserová, Josef Carda či Kristýna Podzimková a další. Ti všichni se stali součástí osvětové kampaně s názvem Mrkej a pomáhej. Umělci fotili charitativní kalendář a podpisové karty. 29. února 2020 proběhne v pražském klubu Fuchs2 charitativní koncert, z jehož výtěžku bude hrazena péče pro nemocného chlapce.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám