Hlavní obsah
Článek

Protože byla představitelka krásné Haničky Ivana Pavlová – Hoblová (65) odmalička pohybově nadaná, navštěvovala od raného dětství hodiny baletu. Ve 14 letech se pak dostala na pražskou konzervatoř a opustila rodnou Plzeň. V Praze získala nejen taneční zkušenosti, ale především hlavní roli v našem nejslavnějším muzikálu Starci na chmelu. Její hvězdná kariéra baletky, tanečnice a herečky bohužel neměla dlouhého trvání.

„Asi jsem měla štěstí. Najednou se objevili lidi, že vybírají obsazení pro první československý muzikál. Proběhly konkurzy a já jsem se záhadným způsobem dostala až do finále a nakonec jsem tu Hanku dělala,“ řekla o své nejslavnější roli Ivana pro Českou televizi.

To byl mezník, který jí nastartoval kariéru a ona se stala vyhledávanou tanečnicí a zpěvačkou. Po skončení konzervatoře začala tančit v baletu Praha, se kterým se dostala i za hranice tehdejšího Československa. V té době se také seznámila se svým budoucím mužem, režisérem Pavlem Hoblem. Protože byla s baletem neustále na cestách, po svatbě se rozhodla vzdát se hvězdné kariéry, z baletu Praha odešla a začala tančit a dělat choreografii v tehdejším divadle E. F. Buriana. Svého rozhodnutí ale nikdy nelitovala. „Já ho milovala, on miloval mě, tak jsem se prostě vzdala mého hlavního povolání.“

V roce 1967 ale přišel pro Ivanu osudný okamžik. Při zkoušce ji zranila divadelní kulisa. „Bacila mě do krku a do hlavy.“ Tehdy ji ani ve snu nenapadlo, že její zranění bude mít dalekosáhlé důsledky. Po letech se ale ukázalo, že Ivana trpí poúrazovou epilepsií. „Tím víceméně skončila moje kariéra a já jsem s tancováním skončila,“ říká s lítostí v hlase.

A se zákeřnými epileptickými záchvaty bojuje do dneška. Od roku 2007, kdy jí zemřel manžel, žije pouze se svým psem.

Reklama

Další články

Načítám