Hlavní obsah
Článek

Houslový virtuos Jaroslav Svěcený (58) si nedávno prošel těžkým životním období. Rozpadlo se mu manželství, trápily ho deprese a celá řada dalších zdravotních problémů.

O svých životních peripetiích se rozpovídal v nové knize psycholožky Ivy Moravcové Zářit a nevyhořet, která je plná rozhovorů s úspěšnými lidmi, kteří nabízejí tipy, jak se vyhnout vyhoření. Na křtu knihy se Svěcený o náročném období opět rozpovídal.

„Rozpadlo se mi manželství, propukly u mě deprese a objevily se vážné zdravotní problémy. Tehdy jsem vyhořel totálně. Můj syndrom vyhoření byl psychický i fyzický. Víte, já jsem jel léta na tři sta procent. Byl jsem pořád někde pryč a neuvědomoval si, že se rodině odcizuji,“ nechal se slyšet Svěcený.

Není divu, že se mu rozpadlo manželství. „Když manželství po třiceti letech padlo, tak jsem se složil. Opustil jsem místo, kde jsem většinu života bydlel, a musel se postarat sám o sebe. A já to v určitou chvíli nezvládl. Nakonec jsem skončil na psychiatrii. Bylo to strašné. Ztratil jsem motivaci a všechno bylo pryč,“ dodal známý houslista.

Naštěstí se vše v dobré obrátilo. „Zpátky do života mi pomohli přátelé, které jsem díky tomu poznal. Myslím ty, kteří byli a jsou opravdoví. A pak housle. To, že jsem znovu začal hrát, mi vrátilo energii. S trochou nadsázky radím, že když bude ouvej, vezměte housle a hrajte, to byl a je můj lék, jak z problémů ven. Ale v knize jsou i další,“ uzavřel už s úsměvem Svěcený.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám