Hlavní obsah
Článek

Se svými dlouhými tmavými vlasy a výraznýma, skoro až uhrančivýma očima připomínala spíš jižanskou krásku než herečku z českých luhů a hájů. Přestože Libuše Geprtová byla nesmírně atraktivní i díky své postavě „krev a mlíko“, v životě na růžích ustláno neměla.

Své si prožila už v dětství – narodila se 21. prosince 1941 jako druhé z dvojčat, což její matka nesla velmi těžce. Počítala, že na svět přijde jen jedno dítě a teď tu bylo dvojnásobné nadělení.

Neplánovanou dceru proto odstrkovala, a nikdy jí nedala pocítit mateřskou lásku. „Jsem taková nedomazlená, nedohraná,“ říkávala o sobě Geprtová.

Profíci ji vzali mezi sebe

Vyrůstala ve spořádané a intelektuálsky založené rodině, nicméně svůj sen, že se jednou stane herečkou, si raději nechávala pro sebe. K milovanému divadlu se nakonec dostala oklikou.

Nejdřív vystudovala učitelský ústav a poté učila na základních školách. Hraní se věnovala pouze amatérsky, ale její talent nezůstal bez povšimnutí. A právě díky němu se dostala i na profesionální scény, a to i přesto, že neměla žádné herecké vzdělání. Prošla několika oblastními divadly a nakonec v roce 1972 zakotvila v pražském Divadle Na zábradlí, kde působila až do roku 1999.

Její Viktorka nemá chybu

Ve filmové kariéře byla její zlomovou rolí postava bláznivé Viktorky z televizního přepisu románu Boženy Němcové Babička (1971). Geprtová se jí zhostila velmi přesvědčivě a způsob, jakým ztvárnila nebožačku, kterou zničí láska k Černému myslivci, je doslova dechberoucí.

Další velké příležitosti dostala herečka např. v dramatu Hordubal (1979) či ve snímku Pasáček z doliny (1983). Spíš se ale objevovala ve vedlejších rolích. Poměrně často spolupracovala také s televizí.

Proč odmítla svatbu s Jandákem

V osobním životě to moc jednoduché neměla. Zamilovala se do kolegy Vítězslava Jandáka (72) a otěhotněla s ním. Rozhodla se ale, že syna Svatopluka (44) vychová sama. Na syna se upnula a přehnaně se o něj bála i v jeho dospělosti. Měla k tomu docela pochopitelný důvod.

Hereččinu rodinu poznamenala brzká úmrtí na onkologická onemocnění – rakovině podlehl její otec a Svatopluk přišel na svět v době, kdy se zákeřnou nemocí bojovala její starší sestra.

Geprtová se o ni obětavě starala a zároveň měla strach, aby rodové prokletí nepostihlo i milovaného syna. Proto se ho snažila chránit za každou cenu. Kvůli rozhodnutí, že zůstane svobodnou matkou, se její vztah s Jandákem dostal na bod mrazu.

Nakonec se ale usmířili a zůstali přáteli. Geprtová by na ocet určitě nezůstala, ale nechala se slyšet, že v partnerských vztazích neměla štěstí. Navíc si chtěla udržet nezávislost, a proto zůstala celý život sama.

Rakovina si ji nakonec našla

Bohužel, rodinnému prokletí neunikla. Nejdřív ji začalo bolet rameno a pak i celá ruka. Lékaři zjistili, že její trápení způsobuje nádor na mozku. Operovali ji a vše nejdřív vypadalo nadějně. Jenže pak nastaly komplikace a přišly metastázy, které ji nakonec přemohly. Svůj boj o život prohrála 18. listopadu 2005.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám