Hlavní obsah
Článek

Jsou role, které aktéry velmi ovlivnily, a pak jsou role, které je dokonce poznamenaly na tolik, že kvůli nim málem přišli o rozum. Podívejte se, kdo byl takový profesionál, že se do své role vžil až moc a stálo ho to duševní zdraví.

Isabelle Adjani - Posedlost

Málokterá hororová scéna se tak vyvedla jako scéna v metru ve filmu Posedlost z roku 1981. Herečka Isabelle Adjani (64) byla za herecký výkon oceněna v Cannes a získala i cenu César. Nicméně přiznala, že musela rok podstupovat terapie, tak moc ji role posedlé manželky a matky psychicky ovlivnila. Herečka se také zařekla, že podobnou roli nikdy nepřijme.

Adrien Brody - Pianista

Adrien Brody (46) získal za hlavní roli v dramatu Pianista v roce 2003 Oscara a nutno dodat, že si ho opravdu zasloužil. A to nejen díky skvělému hereckému výkonu. Divákům jistě neunikla hercova fyzická proměna, pro roli přeživšího Holokaustu neuvěřitelně zhubl, což se na něm podepsalo i psychicky. Během přípravy na film Brody prodal svůj byt, auto a odpojil telefon. Úplně se odstřihl od okolního světa a podstoupil krutou dietu, během níž málem zešílel. Přiznal, že zažil v životě mnohé, ale nic se nerovnalo míře zoufalství, kterou vyvolá hladovění. Rok a půl mu trvalo, než se dal psychicky do kupy.

Heath Ledger - Temný rytíř

Ledgerovo ztvárnění Jokera v Temném rytíři bylo tak dokonalé, že si za něj herec vysloužil Oscara, kterého však obdržel posmrtně. Premiéry se nedožil, předávkoval se léky. V rámci přípravy se Ledger izoloval a vedl si deníček se znepokojivými obrazci, aby se se vžil do role známého psychopata. Během natáčení pak prý často naspal třeba jen dvě hodiny. Byl to koktejl z léků na bolest, antidepresiv a léků na spaní, který později Heatha Ledgera (†28) stál život.

Janet Leigh - Psycho

Oscarová herečka Janet Leigh (†77) proslula rolí ve filmu Psycho Alfreda Hitchcocka z roku 1960. Slavná scéna ze sprchy se na dlouho stala dominantní ve světě hororu a vyděsila milióny diváků. Stejně jako samotnou aktérku, která v ní byla ubodána. Matka herečky Jamie Lee Curtis přiznala, že se od té doby nesprchovala. Pokud neměla jinou možnost, sprchovala se čelem ke dveřím a nikdy nezatahovala závěs.

Colin Firth - Králova řeč

Pro roli krále Jiřího VI. se herec Colin Firth (59) musel naučit koktat. Najal si rétorika, který mu s tím pomáhal, a naučil se koktat tak přesvědčivě, že mu role vynesla Oscara. Vada řeči mu však málem zůstala napořád a Firth přiznal, že příležitostně koktal i v běžném životě. Naštěstí to nijak neovlivnilo jeho další role, ale vypěstovat si vadu řeči při přípravě na roli si rozhodně Cenu Akademie zasloužilo.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám