Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Herečka Jana Hlaváčová (†85), která bojuje se zákeřnou Parkinsonovou chorobou, se ve svém posledním hereckém počinu, kterým je cyklus povídek Setkání s hvězdou, velmi snažila, aby na ní její tehdy propukající nemoc nebyla znát. To se bohužel nepovedlo a diváci včerejší projekce si tak nemohli nevšimnout, jak se jí na obraze třese ruka nebo pro slabost nemůže zvednout skleničku s vodou.

V průběhu jara letošního roku natočila Jana Hlaváčová pod taktovkou režiséra Jiřího Stracha cyklus povídek Student, Nenávist a Podvodnice. Malou roličku si střihla také spolu s Vilmou Cibulkovou v povídce Chřestýši, kterou režíroval Jaroslav Brabec. A obzvlášť na záběrech poslední jmenované povídky vypadá herečka už opravdu špatně. Paruku, francouzské hole a babičkovské oblečení, to vše jí předepsal scénář. Ale smutný utrápený výraz a třesoucí se ruce jsou krutou realitou, kterou žádná kostymérka nezmění. Její stav je již natolik vážný, že se včerejšího promítání nemohla zúčastnit.

„Mé první setkání s ní se odehrálo v roce 1984 při natáčení filmu Otakara Vávry Veronika, kde hrála Boženu Němcovou a já jejího jedenáctiletého syna Jaroslava. Někteří dospělí herci se k těm dětským chovají povýšeně a přehlíživě - to však nebyl její případ. Mám ji v paměti jako nesmírně laskavou a vřelou,“ vzpomíná na spolupráci s Janou režisér Jiří Strach.

Povídky, v nichž si Jana zahrála po boku Vladimíra Brabce, Josefa Abrháma nebo svého muže Luďka Munzara, odvysílá Česká televize v polovině prosince.

Reklama

Další články

Načítám