Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Angelina Jolie (48) se pro magazín Time rozepsala na téma rakoviny. K tomu má co říct: její maminka prohrála boj s rakovinou prsu a vaječníků a Jolie podstoupila preventivní operace včetně mastektomie. Aby se nemoci vyhnula a - jak sama řekla - mohla své děti vidět dospívat.

Angeliny matka Marcheline Bertrand zemřela v roce 2007 ve věku 56 let. Bitvu se zákeřnou nemocí sváděla deset let. „Pamatuji si, jak jsem jednou držela maminku za ruku, když podstupovala chemoterapii. Najednou začala fialovět a já musela běžet pro sestru,“ napsala v emotivním článku.

Hereččina babička také podlehla rakovině prsu, po matčině smrti tak Jolie zjistila, že má rovněž velké dispozice k nemoci. „Ženy mají většinou 13% šanci dostat rakovinu prsu. Mé šance byly 87 % a 50 %, že dostanu rakovinu vaječníků. Kvůli tak vysokému riziku mi lékaři doporučili preventivní operaci.“

O zákrocích, které podstoupila v letech 2013-2015, byla Angelina vždy otevřená. „Podstoupila jsem dvojitou mastektomii a později jsem si nechala vyjmout vaječníky a vejcovody. To výrazně snížilo, avšak ne zcela eliminovalo riziko vzniku rakoviny,“ vysvětlila.

Bolest z předčasné ztráty maminky však v herečce stále zůstává. „Poznala jenom některá ze svých vnoučat a většinou byla moc nemocná na to, aby si s nimi mohla hrát. Bojovala s nemocí deset let a dožila se více než padesáti. Babička se ani padesátky nedožila. Když nad tím tak přemýšlím, doufám, že tu budu moci být o něco déle,“ uzavřela.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám