Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Ačkoli Jiří Schmitzer všeobecně proslul především coby skvělý herec, popularitu si získal i jako velmi osobitý písničkář, který se ve svých textech nezastaví před ničím. Zejména u mladé generace ho proslavila píseň Máte na to? (Řekněte prdel).

Syn legendárního Jiřího Sováka (†79) slaví v pátek sedmdesátiny. A přestože s otcem dlouhá léta nekomunikoval, viděli jsme je bok po boku aspoň ve filmu a v televizi. V komedii Marečku, podejte mi pero! (1976) hráli otce a syna a v seriálu Chalupáři (1975) dokonce dědu s vnukem.

Herecké geny se nezapřou

Jiří Schmitzer vystudoval DAMU a později nastoupil do Činoherního studia v Ústí nad Labem. V roce 1985 ho angažovalo Studio Ypsilon, které bylo jeho domovskou scénou téměř dvacet let. První větší filmovou roli mu nabídl režisér Oldřich Lipský (†62) v komedii Tři chlapi na cestách (1973).

Od té doby se Schmitzer objevil v řadě snímků a vždycky byl nepřehlédnutelný. Velkou příležitost dostal např. v Postřižinách (1980), kde hrál neprůbojného správce pivovaru Francina, výborný byl i jeho poručík Hamáček v Černých baronech (1992), arogantní otčím v Krásce v nesnázích (2006) či bývalý disident Tonda v komedii U mě dobrý (2008).

Zákaz styku s otcem

Otec od matky odešel, když byl Jiří ještě malý kluk, ta se z rozvodu nedokázala dlouho vzpamatovat a u soudu se postarala o to, aby se spolu otec a syn nemohli vídat. O Jiřího se pak staral převážně dědeček.

Schmitzer se také v jednom rozhovoru svěřil, že jako dítě musel pobývat i v celotýdenní družině. V ní se naučil tvrdohlavosti, protože nad ním stál vždycky nějaký „dráb“.

A i později život Schmitzerovi připravil krušné chvíle.

Alkohol a smrtelná nehoda

Sám Schmitzer přiznal, že v mládí dost nasával, a chodil proto boxovat - prý aby se „neuchlastal“. Jenže kvůli pití se stejně dostal za mříže. V roce 1976 odjel autem z divadelního baru a v opilosti srazil chodce, který na následky nehody zemřel.

Herec dostal tři roky za usmrcení z nedbalosti. Ve věznici ve Vinařicích si nakonec odseděl rok a půl – trest mu snížili za dobré chování. Otec se ale vůči němu zatvrdil: „Že jsi porazil člověka, to se bohužel může stát. Ale žes byl ožralej jak dobytek, to se nepromíjí," řekl mu tehdy.

Otci nešel ani na pohřeb

I když Schmitzer po své zkušenosti s pitím sekl, s otcem už společnou řeč nikdy nenašel. Když Sovák v roce 2000 zemřel, nešel mu ani na pohřeb.

Ani Schmitzerovy tři děti nebyly s dědou v kontaktu, znají ho jen z filmů a z televize. Kdyby byl Jiří Sovák méně tvrdohlavý, jistě by se v nebi radoval, že talentovaný syn mu dnes rozhodně žádnou ostudu nedělá. Svědčí o tom i fakt, že v kategorii herec v hlavní roli se Schmitzer může pochlubit dokonce třemi Českými lvy, a to za filmy Bumerang (1996), Kráska v nesnázích (2006) a Jako nikdy (2013).

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám