Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Naše nejslavnější šansoniérka nebo také česká Edith Piaf se narodila 20. října 1931 v Bratislavě, takže v neděli oslavila úctyhodné 88. narozeniny. Známe ji jako Hanu Hegerovou (†89), ale její rodné jméno zní Carmen Mária Štefánia Beatrix Farkašová.

„Umělci si většinou dávají zajímavý pseudonym, u mě to bylo naopak. Nechtěla jsem si získat v té době pozornost netypickým jménem. Lidé by určitě říkali: Blbá, nic neumí a dá si takové jméno, aby upoutala. Proto jsem si zvolila úplně běžnou Hanu," vysvětlila zpěvačka.

A jak ke svému exotickému jménu vlastně přišla? Zasloužila se o ně její babička, vášnivá milovnice opery. Hudba každopádně znamenala hodně i pro samotnou Hanu Hegerovou.

„Celý život jsem doprovázená hudbou. Pro mě by byl nejvyšší trest, kdybych ji nemohla poslouchat,“ prohlásila. Nicméně velká hvězda hudebních pódií, která zpívala i v prestižní pařížské Olympii, není ráda, když ji lidé srovnávají s Edith Piaf. Ta je podle ní jedinečná. „Já jsem já a vždycky to tak bylo a bude,“ řekla jednou.

Z Žiliny do Prahy

Zpěvačka, k jejímž nejslavnějším hitům patří například Čerešne, Lásko prokletá, Levandulová, Mylord, Černá Jessie či Můj milý málo milý je, o pěvecké kariéře původně neuvažovala. Chtěla zúročit své jazykové znalosti na vysoké škole, ale nevzali ji.

Proto nakonec dělala zkoušky do různých kurzů, mezi jinými i do divadelního. Po jeho úspěšném absolvování nastoupila do divadla v Žilině, kde působila v letech 1953 – 1957. A odtud už vedla její cesta do Prahy.

Hvězda Semaforu

V roce 1958 uspěla v konkurzu do pražského Rokoka a v letech 1961 - 1966 byla členkou divadla Semafor. Tehdy se z Hany Hegerové zrodila šansonová zpěvačka světového formátu, která zpívala hned v několika jazycích, a absolvovala i řadu zahraničních vystoupení. Stála také u zrodu řady pozoruhodných filmů, ze všech jmenujme alespoň Kdyby tisíc klarinetů (1964).

Proč si dávala pozor na muže

Hegerová byla vdaná jednou, jejím mužem byl divadelní dramaturg Dalibor Heger (†80). Manželství, ze kterého vzešel syn Matúš, vydrželo ale pouhé tři roky. V roce 2015 postihlo zpěvačku největší neštěstí, které může matku potkat – syn zemřel pouhé čtyři měsíce po svých šedesátinách.

Dalším osudovým mužem jejího života byl režisér Ján Roháč (†48). Našla v něm skvělého partnera, se kterým měla spoustu společných zájmů, a nikdy se s ním nenudila. Přesto se s ním nakonec rozešla, protože nedokázala skousnout jeho permanentní zájem o jiné ženy. Od té doby si dávala na muže velký pozor a příliš si je k tělu nepouštěla.

Pomohla jí Švorcová

Na počátku 80. let se dostala do vězení za zpronevěru. Na účtu jí totiž omylem přistály peníze, které měl dostat Karel Gott (†80). Hegerová je bohužel včas nevrátila, za což jí hrozilo dokonce deset let natvrdo. Nakonec se za ni přimluvila Jiřina Švorcová (†83), a díky ní tak zpěvačka strávila za mřížemi jen půl roku.

Koncert si ráda přehraje v soukromí

Hana Hegerová ukončila svou pěveckou kariéru v srpnu 2011. Ze zdravotních důvodů se nyní nezúčastnila ani koncertu, který se na počest jejích 88. narozenin konal 20. října ve Foru Karlín. Jak sama řekla, bude to koncert o ní bez ní – tj. její hity budou zpívat jiní interpreti, ale pokud ho někdo natočí, ráda se na něj podívá.

Reklama

Další články

Načítám