Hlavní obsah
Článek

Na Pražském hradě v sobotu 12. října proběhlo za účasti nebližší rodiny, vdovy Ivany Gottové, dcer Dominiky, Lucie, Charlotte a Nelly, přátel, kolegů, prezidenta Miloše Zemana i premiéra Andreje Babiše zádušní mše za Karla Gotta (†80). Tu v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha sloužil kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka.

„Rakev bude vystavena na katafalku se státními poctami. Ceremoniálu se zúčastní příslušníci Hradní stráže. Přístup do katedrály je pouze na zvláštní pozvánku,“ uvedla rodina v oficiálním prohlášení.

Úřad vlády ČR zajistil také možnost zhlédnout průběh zádušní mše prostřednictvím velkoplošných obrazovek instalovaných na Hradčanském náměstí.

Mezi prvními dorazil Michal David. Postupně pak další pozvaní, mezi nimiž jsou: Vendula Svobodová, Ondřej Hejma, Karel Vágner s manželkou, Standa Hložek, Sagvan Tofi, Petr Janda i Heidi Janků.

Dorazil i zpěvák Milan Drobný, mezi nímž a Karlem Gottem probíhaly roky spory kvůli tomu, jak se Drobný vyjádřil o jeho manželce Ivaně.

Na mši dorazila i zpěvačka Monika Bagárová, Gottova někdejší vokalistka Vlasta Kahovcová či Felix Slováček s Lucií Gelemovou a Dáda Patrasová se synem.

S Mistrem se přišli rozloučit i moderátoři Leoš Mareš s manželkou Monikou a Libor Bouček s manželkou Gábinou.

Mezi smutečními hosty nechyběli ani Jaromír Jágr, Janek Ledecký nebo herečka Kateřina Brožová. Fotografie příchozích najdete v galerii níže.

První čtení bohoslužby přednesla Eva Pilarová.

Modlitbu společně přečetli také Dagmar Havlová a Jiří Bartoška.

Lucie Bílá zazpívala v katedrále skladbu Ave Maria. Další píseň Panis Angelicus zazpívali operní pěvci Štefan Margita s Evou Urbanovou.

Velice dojemnou smuteční řeč pronesla herečka Jiřina Bohdalová, již si Mistr pro svůj pohřeb sám vybral.

Závěrem se katedrálou rozezněl zpěvákův hlas v písni Už z hor zní zvon.

V pátek 11. října se s Mistrem rozloučilo 49 tisíc lidí v Paláci Žofín, kde byla rakev vystavena se státními poctami od osmé hodiny ranní do desáté hodiny večerní. Záznam a fotografie z celého dne můžete najít ZDE.

Karel Gott zemřel v noci 1. října, doma, obklopen nejbližšími. Podlehl akutní leukémii.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám