Hlavní obsah
Článek

Momentálně reprízovaný 26dílný seriál režiséra Antonína Moskalyka (†75) Dobrodružství kriminalistiky, který byl natočen v letech 1989 až 1993, se právem řadí do zlatého fondu České televize. A to nejen kvůli samotným příběhům, ale i díky skvělému hereckému obsazení, které čítá přes 600 českých a německých herců.

Zpočátku se přitom zdálo, že půjde o velký propadák. Mohlo za to načasování - první díl měl premiéru v sobotu 11. listopadu 1989 a jak známo, o šest dní později došlo k sametové revoluci.

V době politických turbulencí měli lidé úplně jiné starosti než koukat na televizi, a seriál tak zůstal stranou jejich pozornosti. Nicméně první řada zaznamenala velký úspěch v Německu, a proto se na jaře 1990 začala natáčet druhá série. Nakonec vznikly celkem čtyři.

Od USA po Rusko

Seriál mapuje historii kriminalistické vědy za posledních 150 let. Jednotlivé epizody se zabývají popisem zločinů, při jejichž vyšetřování došlo k objevu významných kriminalistických postupů a metod. Proto se odehrávají na mnoha místech celého světa - ve Francii, v USA, Německu či v Rusku.

Až na jedinou výjimku se vše natočilo v Česku, ale koprodukce se SRN a dalšími západoevropskými státy se podepsala na nadstandardní výpravě.

Havelka v roli Bertillona

„Bylo to atraktivní. Každý díl přicházel trochu z jiné doby. Scénáře nebyly špatné, a hlavně byl režisér Antonín Moskalyk invenční a vtipný režisér. A to je hlavní trumf seriálu,“ uvedl pro Český rozhlas Ondřej Havelka (69), který se v dílu nazvaném Bertillonáž zhostil postavy policejního důstojníka Alphonse Bertillona (1853 – 1914).

Právě Bertillon se při sestavování kartotéky zločinců rozhodl využívat antropometrie, tedy tělesných rozměrů. „Šlo o velice milý úkol. Tehdy jsem šokoval kameramana, protože jsem chtěl mít plnovous, abych vypadal jako Bertillon,“ dodal Havelka.

Pozorný divák si jistě všiml, že v tomto díle se v epizodní roli podezřelého z vraždy lyonského továrníka objevil i sám režisér Moskalyk.

Poslední televizní role Vlasty Fabianové

Dobrodružství kriminalistiky bylo poslední televizní příležitostí pro herečku Vlastu Fabianovou (†78), která si zahrála v dílu nazvaném Rekonstrukce. Ztvárnila v něm postavu Eleonory Rawlinsonové, která pomohla objasnit záhadnou smrt novomanželky v anglickém penzionu. V seriálu jsme se setkali naposledy také s Dagmar Neblechovou (†60), a to v epizodě Antropologie.

Problém s nizozemskou policií

Jediným dílem, jehož část se točila i v zahraničí, konkrétně v Amsterodamu, byl Paprsek. V něm se otevírá největší poválečná padělatelská aféra s obrazy holandských mistrů, kterou objasnilo až použití rentgenových paprsků.

Štáb ale nestihl vyřídit včas povolení k filmování, takže se točilo načerno. A došlo k nepříjemnosti. Když se realizovala scéna, při níž byly u Rijksmusea vynášeny z auta padělky slavných obrazů, policie několik členů štábu zatkla.

Co inspirovalo Karla Svobodu

Seriál provází skvělá hudba Karla Svobody (†68), který byl v té době populární i v Německu. Skladatel při tvorbě úvodní znělky vyšel ze závěrečné skladby z filmu Blade Runner (1982) od řeckého autora Vangelise (76).

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám