Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Americká herečka, režisérka a bavička Amanda Bearse (53) s herectvím až na pár drobných výjimek přestala již před osmi lety, ale dodnes je televizním divákům v mnoha zemích světa dobře známá. Kdo by totiž mohl zapomenout na poněkud ztřeštěnou sousedku rodiny Bundových v sitcomu Ženatý se závazky? Bearse v roli Marcy, kterou si seriálový El Bunda neustále dobíral kvůli nepříliš ženskému vzhledu a malému poprsí, se stala zakrátko neodmyslitelnou součástí tohoto seriálu, který se začal natáčet již v roce 1987.

Floridská rodačka Amanda tíhla k herectví již na střední škole, následně jej proto odešla studovat do New Yorku a později rovněž absolvovala režii na American Film Institute a USC School of Cinematic Arts v Los Angeles. Ještě před svou nejznámější rolí v Ženatým se závazky se herečka v roce 1984 objevila s Goldie Hawn ve filmu Protokol. O rok později pak hrála v komedii Fraternit Vacation a hororu Noc hrůzy.

Až kultovní americký seriál z ní však udělat hvězdu a sama Bearse se v něm našla. Několik dílů seriálu dokonce sama režírovala. U režie pak Amanda také na dlouho zůstala a podílela se například na seriálech Veroničiny svůdnosti s Kirstie Alley v hlavní roli, Sabrina, mladá čarodějnice, Jesse, Dharma a Greg či Deník zasloužilé matky.

Bearse je rovněž jednou z prvních hereček, které otevřeně přiznaly homosexuální orientaci. Amanda tak učinila již v roce 1993. Lesbičku si zahrála i ve filmu Give or Take and Inch a natáčení filmů s touto tematikou i nadále velice podporuje.

Reklama

Další články

Načítám