Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Ačkoli od natočení pohádky Pyšná princezna uplynulo už 67 let, diváci si Alenu Vránovou (87) stále spojují s postavou princezny Krasomily.

Herečce to nikdy nebylo moc příjemné – vždyť během kariéry odehrála řadu mnohem zajímavějších rolí. Nakonec se s touto „škatulkou“ smířila, podobně jako její francouzská kolegyně Michèle Mercier (80) s Angelikou.

Legendární herečka, která se narodila 30. července 1932 v Praze, se chtěla původně stát učitelkou. Protože už od dětství vystupovala v Dismanově rozhlasovém souboru a odmala hrála také na některých pražských jevištích, dala nakonec přednost „vůni divadelních šminek“ a přihlásila se na DAMU. Poté byla dlouholetou členkou Městských divadel pražských, kde se představila v mnoha skvělých inscenacích.

Osudná pohádka

Od 50. let zazářila i v mnoha filmech - mj. v komediích Dovolená s Andělem (1952) a Hudba z Marsu (1955) či v pohádce Hrátky s čertem (1956). Každopádně její nejslavnější rolí z té doby je opravdu Krasomila z Pyšné princezny.

Když spolu s hlavním mužským představitelem Vladimírem Rážem (†77) četla její scénář, ani jednoho jistě nenapadlo, že se osud Krasomily a krále Miroslava promítne i do jejich vlastních životů. Oba se totiž do sebe zamilovali stejně jako jejich filmové postavy.

Soužití s despotou

A to byl pořádný malér. Ráž byl ženatý a měl malé dítě. Vdaná byla i Vránová. Ovšem ta na tom byla o poznání hůř. Jejím manželem byl zapálený komunista Pavel Kohout (91), který to tehdy s budováním socialismu myslel opravdu vážně.

O jeho mimořádné angažovanosti svědčí i to, že jako datum svatby vybral den, kdy se narodil Stalin. Ve svém fanatismu šel nakonec tak daleko, že manželce později zakázal používat rtěnku a nosit boty s kramflekem - na takové zbytečnosti nemůže mít přece pracující žena čas! A když se dozvěděl o jejím románku, nastalo peklo.

Nevyšlo jí to ani napodruhé

Nevěru a rozvod začala řešit stranická komise, která herečku tlačila k tomu, ať se k manželovi vrátí. Kohout také oběma psal výhružné dopisy a rozvířil takovou aféru, že filmaři ji přestali raději obsazovat.

Přes všechny problémy se ale milenci nenechali zlomit. Nakonec se oba rozvedli a poté vzali. Manželství, ze kterého vzešla dcera Markéta (†55), bylo dlouho šťastné, ale nakonec skončilo také rozvodem kvůli Rážovým nevěrám.

Jejich talentovaná dcera, která uměla několik jazyků a úspěšně podnikala v cestovním ruchu, propadla později alkoholismu. Zemřela v roce 2013 poté, co jí selhaly všechny orgány.

Úspěšná kariéra

V posledních letech se Alena Vránová objevila v menších rolích v úspěšných českých filmech, např. ve Vratných lahvích (2006). Období jejího středního věku nám zase připomínají reprízy seriálů ze 70. let.

V momentálně uváděné minisérii Byl jednou jeden dům (1974) měla za partnera Vladimíra Ráže a i zde ztvárnili manželský pár. A ještě donedávna jsme se s ní mohli setkávat i na prknech Divadla Ungelt.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám