Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Jste student, senior, aktivně pracujete z domu, nebo občas vytisknete dokument či voucher manželce k Vánocům? Pro každého z vás bude „ideální domácí tiskárna“ úplně jiný stroj. Jak ho ale vybrat, aby tisknul kvalitně, úsporně a opravdu vydržel?

Tisknete častěji barevně, nebo černobíle?

Vystačíte si s černobílým textem, nebo tisknete i fotografie a obrázky? A jak často? Studenti či podnikatelé typicky tisknou velký objem textu bez větších nároků na kvalitu, a proto vybírají mezi laserovými tiskárnami. Běžná česká domácnost s více jak jedním počítačem a s vyššími nároky na tisk potřebuje spíše multifunkční inkoustovou tiskárnu. Splní tak požadavky na barevný tisk obrázků a fotografií, ale vyhoví i tisku textů, skenování a kopírování. Senioři, kteří tisknou sporadicky, si vystačí i s levnějšími jehličkovými tiskárnami.

Jak to mají s výtěžností tonery

Dnes výrobci tiskáren a jejich náplní jako Canon, HP, Epson či Brother pracují s normami ISO, podle kterých měří výtěžnost náplní a tedy i životnost tiskárny. Platí, že při normou stanoveném 5% pokrytí papíru práškem z toneru je výtěžnost tisku mezi 1-3 tisíci stránkami. Běžně pokryjete textem ale 15 %. A to vám sníží výtěžnost i na třetinu stránek slibovanou výrobcem.

S kolika stránkami počítat u cartridge?

U inkoustových cartridgí počítejte u tisku fotek i s 80% pokrytím inkoustem. Pokud takových papírů vytisknete třeba 150, můžete se rázem dostat na dno náplně. Zvažte, jestli se vám tisk vyplatí a porovnávejte tiskárny i podle dostupných náplní a hlavně podle vlastních nároků na tisk.

Multifunkční mašinu nebo jednoduchou speciálku?

Pokud se můžete vyhnout multifunkčním tiskárnám, raději si pořiďte tiskárnu bez scaneru či kopírky. Jednoduchá úvaha velí, že čím více funkcí tiskárna má, tím je náchylnější k poruchám. Pokud je k práci potřebujete, sáhněte po těch, které zvládají samy i oboustranný tisk, připojení do wifi sítě a tedy i tisk z více zařízení.

Jděte parametr po parametru

Porovnávejte i rychlost tisku, varianty formátů papíru, na které dokáže tisknout a hlučnost tiskárny. Zvažte i varianty připojení tiskárny (USB/WIFI), počet a kapacitu zásobníků a celkové náklady na tisk. Ty spočítáte z ceny toneru když ji podělíte průměrnou výtěžností. Pak se například u ceny kompatibilního toneru Brother TN-2000 od Miroluku dostanete na 0,22 Kč na 1 stránku.

Levné pořízení vs. levný provoz

U 3 posledních favoritů zvažte, jestli je levnější z nich i ten nejspolehlivější. Mnohdy totiž znamená levnější pořízení vyšší náklady na provoz. Doporučujeme hledat i kompatibilní neoriginální náplně, které vám sníží náklady na tisk i o 70 %. Konečný verdikt opírejte o kvalitu tiskárny, vaše požadavky na její funkce, o druh a četnost tisku a v neposlední řadě o náklady na tisk.

Další články

Načítám