Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

„Co to? Už zase? No to snad ne, vždyť jsem kupovali nové cartridge před týdnem!“ mumláte si při tisku a při pohledu do peněženky, s pomyšlením na další nákup si skoro rvete vlasy z hlavy. Jak to, že je barva zase zaschlá a jde s tím něco dělat?

Vyjel vám čistý papír, nebo má obrázek jen pár barev?

Stává se vám to často? Pak chybí tiskárně správná péče. Nebo se v ní vyskytla technická závada a budete s ní muset do servisu. Než tam ale vyrazíte, vyzkoušejte pár fíglů, které by mohly celý systém vedení inkoustu pročistit. Jak na to?

Starejte se o ni jako o vlastní

Prevence je základ. Pokud tedy vlastníte inkoustovou tiskárnu, pamatujte, že ji nedělají dobře prodlevy mezi jednotlivými tiskovými úlohami. I měsíc už je moc. Nejlépe uděláte, když si najdete drobný obrázek, který bude obsahovat všechny odstíny vašich cartridgí a jednou za týden ho necháte vytisknout. Takhle všechny obvody, trysky i samotnou cartridge provětráte a nemusíte mít strach ze zasychání inkoustu.

Zbavte ji usazenin nejen prachovkou

Dalším trikem, který doporučuje deset výrobců náplní tiskáren z deseti, je i pravidelné čištění usazenin v tryskách tiskových hlav. Jak na to? Každá tiskárna má ve vlastním systému příkaz na pár kliknutí, který vám trysky vyčistí. Najdete ho pravděpodobně na trase „Servis“ nebo „Údržba“ v menu tiskárny nebo přímo v systému Windows ve funkci „Předvolby tisku“. Pokud vám tenhle proces nepomůže ani po 4 opakováních s 30minutovými rozestupy, pusťte se do ručního čištění.

Dejte se do toho ručně stručně

Trysky jsou už ucpané a nepomáhá čištění ze systému tiskárny? Nasnadě je vyčistit je ručně pomocí speciálního čistícího roztoku. Na každém balení roztoku najdete přesný návod, jak při čištění postupovat. Tiskové hlavy se do roztoků namáčejí, nebo se jím rovnou proplachují pomocí hadičky a stříkačky. Po vyčištění je osušte a znovu vyzkoušejte jejich funkčnost. Když selže i tohle, je možné, že je náplň spálená nebo je na tiskárně jiná technická závada, se kterou už musíte do servisu.

7 tipů, jak zachovat dobrou kondici inkoustových barev

  • Jednou za týden tiskněte i několik stránek.
  • Pravidelně nechejte trysky pročistit systémem tiskárny.
  • Tiskárnu nenechávejte stát u topení nebo pod zdrojem světla.
  • Nakupujte originální cartridge, nebo kompatibilní – od ověřených značkových distributorů jako je Miroluk.cz.
  • Náplně pravidelně měňte a nenechte je vyčerpáním do poslední kapky spálit.
  • Tiskárnu nenechávejte dlouho bez náplní, aby inkoust nezaschl i v jejích útrobách.
  • Neřiďte se radami na internetu a čištění trysek provádějte pouze roztoky na to určenými. Nikoliv lihem, benzínem, vodou apod.

Další články

Načítám