Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Postel je místem, kde strávíme víc než polovinu života. Věděli jste to? Navíc je spánek pro naše tělo nepostradatelný. Bez dostatečného a kvalitního odpočinku nemůže naše tělo fungovat. Kvalitu spánku ovlivňuje kromě postele a matrace také ložního povlečení.

Nemůžete se rozhodnout, jaké povlečení si vybrat? Zamyslete se nad tím, co od něj očekáváte. Z jakého materiálu by mělo být, jaké rozměry potřebujete. Slaďte ho s interiérem.

Mezi základní věci, které vnímáme na první pohled, patří materiál, barva a vzor. Dalším kritériem výběru je údržba. Bude snadná? Je třeba povlečení žehlit? Máte na to všechno čas?

Materiál je základ

Volte takový materiál, ve kterém se vám bude dobře a pohodlně odpočívat. Povlečení by mělo být příjemné na dotek, hodně prodyšné a mělo by dobře odvádět vlhkost. Zohledněte také, kdo bude povlečení používat, zda není alergik či astmatik.

Je to právě materiál, čeho se dotýkáme. Proto by měl být na prvním místě. Z čeho je povlečení vyrobené a jak kvalitně. Vzhled odsuňte až na poslední místo.

Foto: Povlečeme vás
postel

Bavlněné povlečení

Klasika, která se stále drží na předních příčkách oblíbenosti. Bavlněné povlečení je měkké, prodyšné, dobře saje pot. Jeho jedinou nevýhodou je celkem náročná údržba. Mačká se, takže je potřeba ho žehlit nebo mandlovat.

Krepové povlečení

Strojově tvarovaná bavlna, u které se v pravidelných pruzích střídá jemný a nařasený materiál. To bohužel každému nevyhovuje. Většinou si na tuto úpravu ale brzy zvyknete. Nemačká se, odpadá tedy nutnost žehlení.

Mikrovlákno

Jemná tkanina ze 100 % polyesteru, která svou hebkostí připomíná hedvábí. Povlečení z mikrovlákna je antialergenní, proto v něm klidně mohou spát i alergici a astmatici. Což je velký krok vpřed, protože dříve si alergici museli povlečení s příměsí umělých vláken odepřít.

Jeho údržba je snadná. Rychle schne a nemačká se.

Flanelové povlečení

Počesaná bavlna s oboustranným vlasem vás spolehlivě zahřeje i během chladných nocí. Povlečení krásně hřeje, je příjemné na dotek. Dobře saje pot a izoluje teplo.

Saténové povlečení

Krásně se leskne, je potěchou pro oči. V létě příjemně chladí, na údržbu je nenáročné. Dejte si pozor na materiál. Polyesteru se vyhněte, sáhněte raději po vysoce kvalitní česané bavlně.

Nezapomeňte na správnou velikost

Standardní velikost polštáře je 70x90 cm, přikrývka 140x200 cm. Můžete se ale setkat i s prodlouženým povlečením pro dlouhány (140x220 cm) a francouzským povlečením pro dva o rozměrech 200x200 cm nebo třeba 240x240 cm.

Další články

Načítám