Hlavní obsah
Článek

Divadelní ceny Thálie se roky předávaly v Národním divadle v březnu. Letos je čeká změna termínu. Nejlepší umělci z oborů činohry, baletu, opery či muzikálu budou letos oceněni 5. října, což mohou televizní diváci sledovat v přímém přenosu ČT 1. To ale není jediná novinka, kterou nám prezident Herecké asociace Ondřej Kepka odtajnil.

Už dopředu jsou totiž známá jména velikánů české divadelní kultury, kteří převezmou ocenění za celoživotní dílo. "Asi vás bude zajímat hlavně nejvděčnější kategorie, což je činohra. Cenu za celoživotní mistrovství, jak se tomu trochu pateticky říká, získá legenda českého divadla, filmu a televize Ladislav Mrkvička," prozradil.

"Mám z toho velkou radost a jedna ze změn je, že ty ceny za činohru budou uděleny dvě. Herecká kategorie těchto lidí je obrovsky nadupaná velikány a bylo nám nesmírně líto, že jim nestíháme ty zasloužené ceny dát. Například Radku Brzobohatému nebo Vladimíru Brabcovi jsme je dát nestihli a oni nás opustili. Takže to druhé jméno je moravská legenda Helena Kružíková," dodal.

Právě Ladislava Mrkvičku trápí těžké zdravotní problémy už roky. Má Parkinsonovu nemoc i další obtíže. S divadlem skončil, stihnul ještě natočit film Staříci, ale na jeho slavnostní uvedení na karlovarském filmovém festivalu už přijet nemohl. Je vůbec jisté, že se předávání cen Thálie v Národním divadle zúčastní?

"Já pevně věřím, že ano, protože jsem s ním natáčel záběry v rámci nominačních klipů. Byl v pohodě, působil, že se na 5. října těší. Říkal jsem mu, že bude stačit krátký projev, ale on řekl, že nebude úplně nejkratší. Tak uvidíme, někdo si tam dal i deset minut času, tak jsem zvědavý, jak dopadne Láďa Mrkvička," uzavřel Kepka.

Reklama

Další články

Načítám