Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Divadlo RockOpera Praha potvrdilo, že v závěru představení Oidipus Tyranus na svých prknech znovu přivítá celosvětově uznávanou operní pěvkyni Evu Urbanovou. Stane se tak 2. října 2019.

Ačkoliv mohou diváci Evu Urbanovou znát především díky jejím aktivitám v oblasti vážné hudby, slavila úspěch například v newyorské Metropolitní opeře, pěvkyně je také příznivcem žánrů jako rock nebo metal. Dokázala to již před více jak deseti lety, kdy poprvé vystoupila s tehdy vznikajícím ojedinělým českým divadlem RockOpera Praha. Spolupráci musela však po nějaké době přerušit kvůli své časové vytíženosti. Scéna, kterou stvořili skladatel a klávesista Milan Steigerwald a libretistka a zpěvačka Pavla Forest, se mezitím usadila v pražských Holešovicích.

Foto: RockOpera.cz
Operní pěvkyně Eva Urbanová spolu s autorskou dvojicí a zakladateli RockOpery Praha Milanem Steigerwaldem a Pavlou Forest

„Začínala jsem jako rocková zpěvačka. Pak jsem se rozhodla pro operu. Uznala jsem, že můj hlas tam bude mít větší využití a uplatnění. Myslím si ale, že do smrti budu rocková srdcařka. Velice se těším na každou příležitost, kdy si mohu tento žánr zazpívat. Sama také budu nyní sestavovat rockový program. V autě poslouchám heavy metal. Například Roba Halforda (zpěvák Judas Priest – pozn. autora), Disturbed, své milované Queen a podobně. Udělalo mi také obrovskou radost, že stále vystupuje Billy Idol, jehož jsem měla vždycky opravdu ráda," říká Eva Urbanová.

archiv Rockopera Praha

Spolupráce s Evou Urbanovou představovala pro RockOperu Praha velmi inspirativní období. Když jsem slyšela její hlas v naší hudbě, velmi mě překvapilo, jak píseň pozvedl. Energie, která z ní čiší, je neuvěřitelná. Myslím si, že i když zpívá klasickou operu, dává do toho v podstatě metalovou energii. Zdá se, že rockově založená je celá její rodina, protože její bratr se na představení přijde podívat se svojí metalovou kapelou EKG Heart rock. Říkám si, že tvrdá muzika nás všechny vrací do našeho mládí, kdy jsme k ní přičichli, a dává nám mladistvou energii a elán. Ten potřebujeme, abychom mohli nadále vytvářet rockové opery," říká Pavla Forest.

Foto: RockOpera.cz
Milan Steigerwald (hudba) a Pavla Forest (libreto a texty) jsou výhradními autory všech rockových oper

Urbanová letos podepsala otevřený dopis řediteli Národního divadla Janu Burianovi, jenž obsahoval jednatřicet otázek ohledně budoucího směřování Opery Národního divadla a Státní opery. V médiích se také otevřeně vyjadřovala k nejistotě uvnitř souboru, vyvolanou nástupem kontroverzní osobnosti Pera Boye Hansena na post uměleckého ředitele Opery Národního divadla. Vystoupení v RockOpeře Praha tedy pro ni znamená i vítaný odpočinek v prostředí tvrdé hudby od bouřlivé kauzy.

Foto: RockOpera.cz
RockOpera Praha spojuje řadu rozličných uměleckých žánrů s velkými rockovými i operními hlasy jako Kamil Střihavka, Viktor Dyk, Žántí, Honza Toužimský, Jiří Zonyga a další

„Situace v Národním divadle je stále stejná, máme stávkovou pohotovost, v níž budeme pokračovat. Když se od té kauzy mohu odpoutat, jsem moc ráda. Odpočinu si a ten večer v RockOpeře Praha si moc užiji," prozradila Eva Urbanová. „Eva je podobně jako hrdinky našich rockových oper podstatou rebelka, jdoucí si za svou pravdou. Právě proto se hodí i její nádherný hlas do muziky plné vzdoru a nadšení,“ dodává Pavla Forest.                                                         Erich Zann

Další články

Načítám