Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Patříte ke generaci, která vyrůstala za minulého režimu? Tak jistě máte v paměti 21. srpen 1968, následnou normalizaci, první metro, nově otevřený obchodní dům Kotva, fronty na televize (a vlastně na cokoli), pračky Tatramat, výjezdní doložky, prázdninové cesty k Baltskému moři do NDR, první diskotéky, veksláky před Tuzexem, céčka, plísňáky a ti mladší pak Sametovou revoluci, povodně či kupónovou privatizaci.

Všichni milovníci nostalgie se teď mají na co těšit. Česká televize sází od září na retro klasiku a bude reprízovat oblíbený seriál Vyprávěj (2009 – 2013), který mapuje naši nedávnou historii prostřednictvím osudů rodiny Dvořákových.

900 herců, 4000 komparzistů

V jednotlivých epizodách si tak připomeneme čs. a českou historii za období 1964 – 2005 a setkáme se s celou plejádou známých herců, mj. Svatoplukem Skopalem (68), Veronikou Freimanovou (68), Andreou Růžičkovou (39), Romanem Vojtkem (52), Ninou Divíškovou (83), Jaromírem Noskem (46) či Alžbetou Stankovou (45).

Ve výpravném seriálu se objevilo bezmála 900 herců a více než 4000 komparzistů, natáčelo se ve 300 prostředí a lokací a bylo použito na 2300 triků. Jeden díl vyšel zhruba na 3,5 miliónu korun. Celkem bylo natočeno 115 epizod, přičemž poslední klapka padla 9. května 2013 na zámku v Dobříši - natáčely se scény ze svatby, kterou celý seriál začíná i končí.

Seriálu tleskal monacký kníže i „Bobby Ewing“

Vyprávěj byl mimořádně úspěšný počin, každý díl vidělo v průměru přes 1,1 miliónu diváků starších 15 let. Odnesl si také řadu cen – kromě TýTý získal v roce 2011 na Monackém televizním festivalu prestižní Zlatou nymfu.

Zhlédl ho tu i kníže Albert II. (61), který českým tvůrcům osobně pogratuloval k úspěchu. A ještě jedna perlička: při přebírání Zlaté nymfy se na pódiu objevily také hvězdy slavných amerických seriálů.

Českému úspěchu tak přihlížel i herec Patrick Duffy (70) neboli Bobby Ewing z Dallasu, a jedna ze Zoufalých manželek Felicity Huffman (56).

Pro Alžbetu žádné retro

Všichni herci se při natáčení nadšeně probírali dobovými rekvizitami, které kdysi mívali doma, ale už dávno vzaly zasvé. Nicméně Alžbeta Stanková, která v seriálu hraje postavu Veroniky, přiznala, že u jejích rodičů by se řada těchto artefaktů pořád ještě našla.

Její tatínek je prý tak trochu vetešník, který nikdy nic nevyhodí, a tak mají doma retro památek pořád víc než dost.

Jen pro odvážné

Mezi nejzajímavější destinace seriálu patří pláže Baltského moře v Německu, kam odjeli na dovolenou manželé Dvořákovi v podání Romana Vojtka (52) a Andrey Kerestešové, dnes Růžičkové.

Vojtek v jednom rozhovoru zavzpomínal na koupání v Baltu. Podle scénáře se s Andreou měli tvářit, jaká je to paráda a jak si v moři užívají. Voda ale měla pouhých 12 stupňů…

Růžičková zde zase byla konfrontována s velkým východoněmeckým fenoménem – „FKK“, neboli nuda pláží. Přiznala, že na ní dosud nikdy nebyla. Původně měla také strach, že z nahoty bude mít trauma na celý život, ale naštěstí si na ni po chvíli zvykla.

Nejlépe placený TV herec

Do seriálu byly vkomponovány dobové ukázky z čs. filmových týdeníků a TV pořadů. Hlasatel Českého rozhlasu Pavel Kudrna v této souvislosti připomněl, že ve Vyprávěj se objevila mj. i čtyřsekundová ukázka z pořadu Písničky z obrazovky, který tehdy moderoval.

Za tuto archivní drobnost dostal dodatečný honorář 52 Kč, což ho v přepočtu na natáčecí den zařadilo mezi nejlépe placené televizní herce.

Reklama

Další články

Načítám