Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Byla to nepřehlédnutelná osobnost - samostatná, přísná, někdy až drsně působící, která nešetřila sarkasmem, a když vycítila neupřímnost, uměla být hodně nepříjemná.

Stejně tak k ní vždycky patřila cigareta a zrzavá kštice: „Radši nebudu jíst, než abych chodila se šedivou hlavou,“ říkávala Jaroslava Adamová (15. 3. 1925 – 16. 6. 2012), která na divadelní scéně strávila více než 60 let, a ztvárnila zde množství velkých charakterních rolí – mj. Annu Kareninovou, Hedu Gablerovou či Marii Stuartovnu.

Nezapomenutelný byl také její herecký koncert s Janem Werichem (†75) v televizním filmu Kočár nejsvětější svátosti (1962). Naproti tomu Barrandov se k ní choval tak trochu macešsky a na rozdíl od televize jí moc velkých příležitostí nenabídl. Nicméně ještě na konci života se objevila například ve snímcích Líbáš jako Bůh nebo Stínu neutečeš (oba 2009).

Werichova vrba

Začínala po 2. světové válce ve vinohradském divadle, ale největší část svého profesního života strávila v Městských divadlech pražských. Nejvíc vzpomínala na krásná léta strávená v Divadle ABC, jehož ředitelem byl do roku 1962 její velký kamarád Jan Werich.

Právě on o ní mluvil jako o své „katastrofické přítelkyni“, protože mu byla vždycky oporou, hlavně v dobách, kdy ho trápily choroby a nepříznivé poměry. Když se jí jednou novináři ptali, jak si získala jeho důvěru, odpověděla: „Já si nikdy nikoho nechtěla získat. Prostě jsem se k němu chovala tak, jak si zasluhoval.“

Zásadová za všech okolností

Když se měl točit televizní seriál 30 případů majora Zemana (1974), jen málokterý herec si troufl říct „ne“. Adamová, která se nikdy s ničím nemazala, v něm ale hrát odmítla. Měla prostě své zásady a přes ty nejel vlak.

Stejně se zachovala i o mnoho let později, když dostala jinou seriálovou nabídku. „Nedávno mi z televize nabídli nějakou roli v seriálu, ale když jsem si to přečetla, bylo mi jasné, že to hrát nemůžu. Bylo to hloupé jako nudle. Nikomu nezazlívám, že v tom hraje, ale já prostě nemůžu, i když mám penzi, jakou mám,“ řekla v rozhovoru pro Právo.

Koketovala i s Bédou Hudečkem

Jaroslava Adamová byla také skvělá dabérka – její hlas máme spojený se Sophií Loren (84), Katharine Hepburn (†96) či Jeanne Moreau (†89).

Možná to nevíte, ale namluvila také postavu paní Nevyjelové, která v komedii Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974) sváděla automechanika Bédu Hudečka v podání Josefa Dvořáka (77). Tu na plátně ztvárnila modelka Eva Fiedlerová (73). Hlas propůjčila i zlé maceše z Popelky.

Našla ideálního manžela

Adamová měla dva syny Marka a Julia, prvního ze vztahu se scenáristou Mojmírem Drvotou (†80), který ve druhé polovině 50. let emigroval do USA. Druhého pak se svým manželem PhDr. Juliem Albertem, kterého režim po roce 1948 připravil o místo i vědeckou kariéru, a tak pracoval jako správce horské chaty.

Měli báječné manželství, a ačkoli ji celý národ znal jako Jaroslavu Adamovou, v soukromí to byla „paní Albertová“ a toto příjmení měla i v občanském průkazu. Manžel zemřel v roce 1995 a ona ho následovala o 17 let později.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám