Hlavní obsah
Článek

V 60. letech se s Karlem Gottem (†80) přetahoval o Zlaté slavíky i o přízeň fanynek. Ovšem zatímco Waldemar Matuška (†76) byl se svým mužným zjevem „chuligánským“ sex-appealem, plnovousem a uhrančivýma očima příslibem velkého dobrodružství a zakázaného ovoce, Gott symbolizoval romantiku při svíčkách.

„Byli rozdílní jak barvou hlasu, tak vizáží i náturou. Waldemar byl bohém, Karel byl precizní, velmi pracovitý. Myslím, že to nejlépe vystihuje věta, kterou kdysi Waldemar řekl: Karel se dře a je první, já dělám h***o a jsem druhej,“ řekla o nich jednou Eva Pilarová (†80)

„Chabrus na plíce“ neufoukl píšťalu

Jeden z nejpopulárnějších českých zpěváků se narodil 2. července 1932 v Košicích a při křtu dostal jméno Vladimír. Protože mu ale doma říkali „Valdíku“, jméno si nakonec změnil na Waldemara. Však zní také na pódiu mnohem lépe.

Přestože Matuška zdědil pěvecký talent po své matce – operetní zpěvačce, šel se vyučit sklářem do Poděbrad. Později se ale ukázalo, že sklářskou píšťalu nezvládne. „Já byl prostě chabrus na plíce a místo hrudníku jsem měl lavor, obrácený dovnitř,“ řekl o svém sklářském fiasku Matuška, který v roce 1950 prošel konkurzem do Státního souboru písní a tanců, a jeho profesní dráha nabrala konečně ten správný směr.

Nakonec se dostal do divadla Semafor, kde jeho hvězda začala zářit naplno. Byl to nejen skvělý zpěvák, ale hrál také výborně na několik hudebních nástrojů: na banjo, kytaru i na kontrabas.

Byl to všestranný talent

Mnohé z jeho písní (např. Tereza, Jó, třešně zrály, To všechno vodnes čas, Sbohem, lásko, Slavíci z Madridu, Už koníček pádí, Pojď se mnou, lásko má) zlidověly natolik, že jsou dodnes slyšet v hospodách i u táboráků.

Ovšem kromě plejády hitů má za sebou Matuška i řadu filmů, v nichž herecky zářil. Jen namátkou: Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964), Kdyby tisíc klarinetů (1964), Fantom Morrisvillu (1966) nebo Všichni dobří rodáci (1968).

Neztratil se ani v USA

V roce 1986 se Matuška rozhodl emigrovat i s rodinou do USA. Už měl plné zuby buzerace ze strany StB, která ho měla v hledáčku od počátku kariéry, a dělala mu nejrůznější naschvály.

Reakce soudruhů se dala očekávat - jeho písně se okamžitě dostaly na černou listinu. Úřady také zlikvidovaly Matuškovu nevydanou desku a odstranily jeho hlas i ze seriálu Chalupáři (1975).

Matuška se v USA neztratil - absolvoval tu řadu koncertů pro krajany a vydal několik desek. Do vlasti se mohl vrátit až po roce 1989 a u publika měl stále úspěch. Ke konci života trpěl vážnými zdravotními problémy, kterým podlehl 30. května 2009 ve svém americkém domově na Floridě.

Charizmatický Walda a jeho lásky

Ženám se vždycky líbil a o jejich přízeň neměl nikdy nouzi. Jeho první manželkou byla Jiřina Šťástková, se kterou měl syna Miroslava.

Narodila se jim také dvojčata, která zemřela na následky chybného očkování. Tragédie Matušku velmi silně zasáhla. Druhou manželkou byla Hana, jenže vztah se po nějaké době rozpadl.

Matuškovou další velkou láskou byla herečka Jitka Zelenohorská (72). Po pěti letech ji ale opustil kvůli zpěvačce Olze Blechové (70), kterou si v roce 1976 vzal, a strávil s ní zbytek života. Měl s ní dalšího syna Waldemara (42).

Reklama

Další články

Načítám