Hlavní obsah
Článek

Měla absolutní sluch a dokázala zazpívat úplně všechno: pop, blues, jazz, dechovku i šansony, tedy „od Bacha po Vlacha,“ jak se v hudební branži říká. Ale nakonec se Laďka Kozderková (26. 6. 1949 – 17. 11. 1986) našla v muzikálu. Byla v něm tak dobrá, že se jí říkalo „česká Barbra Streisand“ nebo „Lady Muzikál“.

Kypré tvary a vyzrálý hlas

Temperamentní zpěvačka působila vždy mnohem dospěleji, než ve skutečnosti byla. Už jako 14letá měla vyzrálý hlas, takže podle poslechu byste jí tipli nejméně o 10 let víc. Také jí byl vždycky pořádný kus. Svůj první singl natočila už ve 12 letech.

Nebylo divu - jejím otcem byl významný brněnský skladatel Ladislav Kozderka, který záhy poznal její kvality a nasměroval ji ke studiu na konzervatoři. Před JAMU však dala přednost pražskému divadlu Rokoko, a když normalizační úředníci tuto scénu v roce 1972 zavřeli, přešla do Hudebního divadla Karlín.

Okouzlila i Barbru Streisand

Na jeho prknech ztvárnila celou řadu krásných rolí. Jejím životním výkonem byl hlavní part v muzikálu Hello, Dolly! Když v roce 1982 točila Barbra Streisand v Československu svůj film Yentl, někdo jí poradil, aby se na ni šla do Karlína podívat. Výkon Laďky Kozderkové americkou hvězdu naprosto uchvátil. Je zřejmé, že kdyby se Kozderková narodila v USA a hrála na Broadwayi, znal by ji celý svět.

Techtle, nebo mechtle?

Nepřehlédnutelná zpěvačka se uplatnila i ve filmu. Jistě si vybavíte její roli listonošky „vhodné k objetí“ v komedii Trhák (1980) či jako úřednici ve Křtinách (1981). Perfektně ale zvládala i dramatickou polohu, což prokázala v roli zhrzené milenky ve filmu Jako jed (1985).

A její silvestrovská scénka Techtle mechtle s Jiřím Lírem (†72) z roku 1980 se svého času stala doslova kultovní záležitostí.

Dva manželé, dvě dcery

Laďka Kozderková se poprvé vdala v červenci roku 1968 za o 25 let staršího trumpetistu Richarda Kubernáta (†56). Z jejich vztahu vzešla dcera Lada, ale manželství nemělo dlouhého trvání, protože Kubernát hodně pil a údajně bral i drogy.

Jejím druhým mužem se stal známý herec a dabér Vlastimil Bedrna (†89), se kterým měla dceru Vlastu.

Chtěla jít „do čistého“

V roce 1984 jí lékaři oznámili, že má rakovinu děložního čípku. Začala se léčit, chodila na ozařování a léčba byla zpočátku úspěšná. Nemoc se ale po dvou letech vrátila a zpěvačka pochopila, že se konec rychle blíží.

I když byla hospitalizována, pravidelně odskakovala na revers odehrát divadelní představení do karlínského divadla. Poslední televizní vystoupení absolvovala v říjnu 1986 v pořadu Abeceda a s diváky se rozloučila šansonem Já už vím.

Její manžel Vlastimil Bedrna také vyprávěl, že jednoho dne odjela na hřbitov, kde se pustila do mytí rodinné hrobky, aby „šla do čistého“. Její LP deska s názvem Já už vím vyšla až dva roky po její předčasné smrti – v roce 1988.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám