Hlavní obsah
Článek

Na televizní obrazovku se opět vrátil detektivní seriál Malý pitaval z velkého města (1982 a 1986) podle scénáře Jaroslava Dietla (†56) v režii Jaroslava Dudka (†68) s oblíbenými herci Ladislavem Frejem (82), Pavlem Zedníčkem (74), Jiřím Krampolem (85), Vlastimilem Haškem (†63), Michalem Peškem (†53) a řadou dalších.

Znovu se tak setkáváme s partou pražských kriminalistů, kteří řeší případy vražd a loupeží, a pátrají i po pachatelích dalších zločinů. Seriál si získal velkou oblibu nejen díky skvělým hereckým výkonům, ale také proto, že se natáčel podle skutečných případů.

Brutální vražda Kuchařinky byla ještě brutálnější

Dietl tehdy požádal o spolupráci majora Leoše Jirsáka (88), který byl řadu let tváří TV relace Federální kriminální ústředna pátrá. Právě Jirsák vyhledával náměty na jednotlivé epizody podle skutečných případů.

Jedním z nejpůsobivějších je díl nazvaný Kuchařinka, který Dietl napsal podle skutečné brutální vraždy 64leté Marie Jandové z roku 1978. Příběh ale musel poněkud zmírnit. Ženu, která se krátce před smrtí čerstvě přestěhovala na nové pražské sídliště a při cestě z práce si v noci spletla autobus, tehdy znásilnil a 34 bodnými ranami zabil čtyřiadvacetiletý sexuální deviant.

Seriálová Kuchařinka, kterou představovala Jiřina Štěpničková (†73), ale znásilněna nebyla a zabiják jí zasadil „jen“ 14 bodných ran. Ostatní fakta včetně místa činu v lese se v seriálu shodují.

Peníze tekly proudem

Náklady na natočení seriálu byly astronomické – dosáhly bezmála 14,8 miliónu Kčs. Kdybychom to převedli do současnosti, dostali bychom se k 140 miliónům! Velkou část spolkly nejen honoráře herců, ale také stavba ateliérů či nákladní auta na přepravu techniky a rekvizit.

Pokud si ale myslíte, že na postavě nadporučíka Rudy Pekaře (Vlastimila Haška), který celý seriál odchodil v jednom svetru, chtěli tvůrci ušetřit, jste na omylu. Jeho role byla inspirována skutečným kriminalistou, který pořád nosil stejný svetr.

Také herci si přišli na pěkné peníze. K základnímu honoráři ve výši zhruba 80 tisíc Kčs dostali ještě bonus navíc, protože natáčení dokončili dřív, než předpokládal plán. Jejich odměny se pohybovaly v rozmezí od 10 tisíc do 30 tisíc Kčs.

Zedníček si prosadil háro

V době, kdy se seriál točil, museli být policisté ostříháni nakrátko, aby šli příkladem. S tím měl problém Pavel Zedníček coby podporučík Kamil Hamřík, který se kvůli svým delším vlasům dokonce pohádal s odborným poradcem.

Nakonec ho přesvědčil, že jako vlasáč zmate zločince a zůstane v utajení, čímž bude jeho postava věrohodnější. Rovněž vousatý Ladislav Frej, který hrál náčelníka Břetislava Kubáta, si nakonec prosadil alespoň knír.

Věčný Krejcárek

Seriál byl tak oblíbený, že některé herce oslovují jmény jejich postav i po více než třech desítkách let.

Například Jiří Krampol, který hrál poručíka Libora Krejcárka, vyprávěl, že v roce 2014 ho po odvysílání jednoho dílu zastavili na ulici tři policisté a jeden z nich na něj volal: „Krejcárek, hlásíme se do služby!“

Proč zrovna pitaval?

Možná je namístě také připomenout, kde se slůvko „pitaval“ vlastně vzalo. Francouzský advokát François Gayot de Pitaval (1673 – 1743) začal v roce 1734 vydávat kriminální reportáže a slavné případy ze soudních síní.

Jeho jméno se časem stalo pojmem a od konce 18. století se jím začaly označovat sbírky senzačních, zajímavých a hlavně skutečných případů z policejní a soudní praxe.

Seriál Malý pitaval z velkého města běží o prázdninách na obrazovkách České televize.

Reklama

Další články

Načítám