Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Do povědomí filmových a televizních diváků se Michal Pešek (4. 5. 1959 – 7. 5. 2012) zapsal rolí Honzy Ryzce ve filmové komedii Zdeňka Podskalského Křtiny (1981), a zejména pak svou nejznámější postavou začínajícího kriminalisty Jiříčka v seriálu Malý pitaval z velkého města (1982).

Jako věčně bezradný a poněkud splašený benjamínek policejního oddělení byl Pešek mimořádně přesvědčivý – jeho chlapecký vzhled ho přímo předurčoval ke ztvárňování naivních mladíčků.

Lamač ženských srdcí

Žádný naivka to ale samozřejmě nebyl. Navíc se hodně líbil ženám a jeho šarmu neodolaly ani mnohé kolegyně. Byl například první velkou láskou Veroniky Žilkové (57), asi rok žil také s herečkou Klárou Jandovou (39).

Charizmatický Pešek byl zkrátka velký lamač ženských srdcí: „Hele, já ti ani nemůžu říct, s kým já jsem všechno spal, protože to bys mi fakt záviděl,“ svěřil se nejlepšímu kamarádovi Václavu Upíru Krejčímu (63). I tento „přelétavý motýl“ se ale nakonec oženil a s manželkou Hanou měl dvě děti, Terezu a Michala. Po rozvodu strávil poslední roky života po boku přítelkyně Martiny.

Sekl s herectvím

Hereckou kariéru pověsil Michal Pešek po roce 1989 na hřebík a začal se věnovat podnikání – byl mj. spoluvlastníkem rockového klubu a reklamní agentury. Se střídavými úspěchy se věnoval také finančnictví a developmentu. Před kamerou i v divadle se objevoval už jen sporadicky. V roce 2006 účinkoval v Divadle Palace v představení Kachna na pomerančích a ve filmu si zahrál naposledy o rok později ve snímku …a bude hůř.

Risk je zisk?

Peníze, které vydělal, uměl roztočit. Václav Upír Krejčí na něj po smrti prozradil, že za jediný večer dokázal rozfofrovat i statisíce. Například jednou vyhrál v kasinu 900 tisíc korun, ale nedal si říct, peníze vsadil zpátky do banku a nakonec 800 tisíc prohrál. Pešek prý také miloval luxus, který dával okázale na odiv, takže neměl jedno, ale rovnou dvě červená Ferrari. V létě roku 2011 se dostal do hledáčku policie kvůli dluhům, které vznikly v souvislosti s jeho podnikáním. To byl prý také důvod, proč se přestěhoval do Nizozemska.

Chtěl veselý pohřeb

Michal Pešek sice nikdy nekouřil, ale osud byl k němu v tomto směru krutý.  Doktoři mu zjistili rakovinu plic, a to navíc pouhé dva týdny poté, co pochoval svého otce. Jednu plíci mu chtěli vzít, ale to Pešek odmítl. Nechali tedy nádor zapouzdřit. Byl to riskantní krok, ale zpočátku to vypadalo, že je vše na dobré cestě. Jenže nemoc se po čase vrátila a tentokrát byl už boj marný.

Pešek nakonec oslepl a skončil na vozíku. Metastázy měl po celém těle, i na mozku. Věděl, že konec je neodvratný, a proto si s předstihem připravil scénář vlastního pohřbu. Požádal v něm Václava Upíra Krejčího, aby během obřadu udělal nějakou legraci. Kamarád mu přání splnil, ale nakonec ho přemohlo dojetí a stejně se neubránil slzám.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám