Hlavní obsah
Článek

Jméno tohoto herce se vám už nejspíš vykouřilo z hlavy, ale jeho tvář poznáte okamžitě. Jan Faltýnek se sice objevoval převážně v epizodních rolích, ale byl vždycky natolik výrazný, že se na něj zkrátka nedá zapomenout. Proslavil se také jako skvělý šansoniér a vypravěč – dnes by se nejspíš řeklo „bavič“.

Jan Faltýnek, který se narodil 12. dubna 1936 v Ostravě, měl pro kumštýřské povolání ty nejlepší předpoklady. Jeho otec Arnošt byl hercem, matka Míla operetní subretou. Oba rodiče nejspíš čekali, že syn se ihned po škole vydá v jejich stopách, ale mladý Jan měl o své budoucnosti jinou představu a vyučil se elektrikářem.

Hrál i ve zlaté kapličce

Jenže hereckému osudu stejně neunikl. Nejdřív začal pracovat jako divadelní technik v Krušnohorském divadle v Teplicích a později ve stejném divadle působil jako inspicient operetního souboru. A od toho byl už krůček k tomu, aby zde začal sám hrát. Později prošel řadou dalších divadelních scén a v několika inscenacích hostoval i na prknech Národního divadla.

Od roku 1962 žil v Praze, kde si ho všimli i filmaři. Díky tomu si zahrál zhruba ve stovce filmů a seriálů, mj. v komedii Drahé tety a já (1974) či v seriálech Malý pitaval z velkého města (1982), který teď reprízuje Česká televize, nebo Panoptikum Města pražského (1987). Diváci si ho pamatují také coby automechanika Čepeláka ze seriálu Nemocnice na kraji města.

Sranda není nikdy lehká

Faltýnek ve filmech ztvárnil nejrůznější rázovité figurky, ať už to byli taxikáři, kuchaři, číšníci či policisté, svým založením byl ale typický komediální herec. Měl také až neuvěřitelný vypravěčský talent, který uplatnil v mnoha rozhlasových a televizních scénkách a v nejrůznějších estrádách.

„Je to dřina – sranda není nikdy lehká, ale vůbec nejlepší je, když se na vás dívá i personál, kulisáci i uvaděčky, když kvůli vám nechají ujet metro,“ řekl o své profesi Faltýnek, který po matce zdědil pěvecké nadání a uplatnil se i jako skvělý šansoniér.

Dcera mu nabídla ruku ke smíru

Oženil se s herečkou Jaroslavou Tichou (†85), se kterou měl syna. Měl ale i nemanželskou dceru Janu Malou (43), která je dnes také herečkou.

S dcerou se Faltýnek téměř nestýkal – zřejmě kvůli špatnému svědomí. Ta mu to měla pochopitelně za zlé, ale nakonec se rozhodla udělat vstřícný krok a pozvala ho na své absolventské představení.

Jenže herec se tehdy potýkal už několik let s vážnou nemocí, kvůli které odešel v roce 1986 do předčasného důchodu. Nemoc ho později připravila i o zrak. Zemřel 12. prosince 1995 -  týden před divadelním představením své dcery, takže k setkání a smíru už nedošlo.

Proslavil se i jeho mladší bratr

Faltýnkovým mladším nevlastním bratrem z matčiny strany byl Karel „Káša“ Jahn – původně bubeník ve slavné rockové kapele Rebels (později také mj. v Katapultu nebo Framus Five).

V roce 1974 emigroval do Švýcarska a jeho rocková kapela The Crown, kterou tu založil, jezdila s úspěchem po klubech v celé Evropě. „Káša“, který působil i jako hudební pedagog, zemřel v roce 2009 ve stejném věku jako Jan – v pouhých 59 letech.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám