Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Pro jedny bude Josef Vinklář (†76) napořád rozšafným inspektorem Boušem ze seriálu Hříšní lidé města pražského (1968), pro druhé zase neschopným a podrazáckým doktorem Cvachem z Nemocnice na kraji města (1977).

Ačkoliv herci nemají rádi, když jsou kvůli svým postavám zařazováni do nějakých škatulek, ztotožňování s MUDr. Cvachem Vinklářovi vrásky nedělalo:

„Nevadí mi, že si mě lidé spojují s doktorem Cvachem, protože ta role byla zajímavá a komplikovaná. Navíc mě zaujalo, že scenárista Dietl měl odvahu ukázat prstem na takového člověka – kripla, který jiným lidem otravuje život a brání jim v hezkém životě nebo v práci a který četl úplně zbytečně knížky, protože z nich nikdy nic nepochopil,“ prohlásil herec.

Nebyl to jen Cvach a Bouše

Nebyl to ale jen pan Bouše nebo diletant Cvach – Vinklář vytvořil řadu znamenitých rolí na divadelních prknech, mj. Kardinála inkvizitora v inscenaci Život Galileiho, Vladaře v představení Dnes ještě zapadá slunce nad Atlantidou nebo Krále Leara v Shakespearově stejnojmenné hře.

Filmoví a TV diváci si ho zase určitě vybaví i jako nezbedného čerta Lucia v Hrátkách s čertem (1956), přátelského kuchtíka v Princezně se zlatou hvězdou (1959) či sympatického ředitele záchranky v seriálu Sanitka (1984).

Z manželky si udělal služku

Talentovaný herec, který se narodil 14. listopadu 1930, v profesním životě sice exceloval, v jeho soukromí to ale dost skřípalo. Jeho dvě manželky Jana Dítětová (†65) a Ivanka Devátá (83), se kterou se oženil (a rozvedl) dokonce dvakrát, si s ním užily své.

S Dítětovou, s níž měl syna Jakuba, se rozvedl právě kvůli Deváté. I ta kvůli němu opustila manžela. Jejich manželství začalo jako romantická idylka, ale postupně to v něm začalo jiskřit.

Mohl za to Vinklář, který hodně flámoval, a navíc nenechal na pokoji jedinou sukni. Devátá mezitím vychovávala syna Adama a manželovi vytvářela zázemí, jenže ve vztahu fungovala nakonec spíš jen jako služka.

Hořké kapky okusil i on

Nakonec to nevydržela a po kolapsu během představení v divadle podala žádost o rozvod. Ten sice proběhl, ale Vinklář se k ní po něm snažil vrátit. Sliboval hory i s horákyněmi a dušoval se, že se polepší.

Vydrželo mu to dva roky, pak ale Devátá našla sílu manžela opustit a druhý rozvod byl už definitivní.

„Ženské to se mnou mají těžké, jsem na ně zlej,“ přiznal pak sebekriticky Vinklář. „Proto je lepší, když jsem sám.“ To ale nebyla tak docela pravda. Na stará kolena se zamiloval do vdané české lékařky, která žila v Kanadě.

A ta mu nakonec vrátila všechna příkoří za ženy, které předtím zklamal. Odmítla se kvůli němu rozvést a dala mu kopačky. On byl přitom ochoten pověsit kvůli ní kariéru na hřebík a odstěhovat se za oceán.

Cigarety ho stály život

První vážný problém se zdravím postihl Vinkláře v polovině 90. let. Prodělal mozkovou příhodu. Nebylo to až tak překvapivé, protože hodně kouřil a pil. Říkalo se, že na jeho opilecké tahy byl krátký i velký flamendr Jiří Sovák.

Přesto dokázal zabojovat a dva měsíce poté už stál zase na jevišti. Své poslední představení odehrál herec v únoru 2007 v Národním divadle v inscenaci Naši furianti. To už ale čelil rakovině plic, které podlehl 18. září téhož roku.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám